Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
9 juli 2008 PO/KOV/26100

Onderwerp
Onderzoek tussenschoolse opvang in het
basisonderwijs

Bij brief van 6 juni 2008 vroeg de vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar de uitkomsten van het onderzoek naar tussenschoolse opvang en mijn beleidsreactie hierop. In reactie op uw brief deel ik u het volgende mee:

In het kader van het programma Beleidsgericht Onderzoek Primair Onderwijs is in juni 2006 door ITS gestart met het in kaart brengen van condities voor goede tussenschoolse opvang. Dit onderzoek is in september 2007 afgerond onder de naam `Brood en Spelen'. Dit betreft het in het AO van 27 maart 2007 toegezegde onderzoek.

Het onderzoek `Brood en Spelen' geeft een breed beeld van de situatie binnen de tussenschoolse opvang. Het rapport geeft echter onvoldoende inzicht in eventuele knelpunten (en mogelijke relaties) op het terrein van financiën, organisatie en kwaliteit van de tussenschoolse opvang. Om deze reden heb ik besloten een nader verdiepend onderzoek te laten uitvoeren en de rapporten tezamen naar de Tweede Kamer te sturen om te voorkomen dat er discussie plaatsvindt over onvolledige gegevens. Het leek erop dat het aanvullende onderzoek in het voorjaar van 2008 beschikbaar zou zijn. De oplevering van de rapportage is vertraagd. De verwachting is dat het onderzoek komende maand wordt afgerond. Na het zomerreces wordt de Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Gelijktijdig ontvangt de Kamer het rapport "Van overblijven naar tussenschoolse opvang" van de Inspectie van het Onderwijs. Deze rapportage gaat in op de vraag wat er in de informatievoorziening voor ouders en leerlingen is veranderd als gevolg van de wetswijziging van art 45. van de Wet op het Primair Onderwijs en de aanpassing van artikel 9 van de Wet medezeggenschap onderwijs.

De kamer ontvangt tevens mijn beleidsreactie op de genoemde rapporten.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma