Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
10 juli 2008 DCE/27375

Onderwerp
Onderzoeken Paleis op de Dam als mogelijke
expositieruimte Rijksmuseum

Tijdens het AO van 12 juni jongstleden hebben enkele fracties van de Tweede Kamer gevraagd of het Paleis op de Dam dienst zou kunnen doen als tijdelijke dependance voor het Rijksmuseum. Ik heb u toen gemeld dat ik die optie zou onderzoeken. Deze verkenning is inmiddels afgerond. Tijdens het VAO van 3 juli jongstleden heb ik u toegezegd per brief verslag te doen van de verkenning.

De conclusie van de verkenning is dat het idee om het Paleis op de Dam in te richten als tijdelijke tentoonstellingsruimte voor het Rijksmuseum, geen begaanbare weg is. Ik licht dat als volgt toe.

De planning van de verbouwing van het Rijksmuseum richt zich op het heropenen van het museum in 2012 met een mogelijke uitloop naar 2013. Het inrichten van het Paleis op de Dam als expositieruimte betekent dat er voor een relatief korte periode vrij omvangrijke investeringen gedaan moeten worden om het Paleis geschikt te maken als tentoonstellingsruimte. Zo zullen er aanzienlijke extra kosten moeten worden gemaakt in verband met eisen omtrent klimaat, collectiebeheer en de beveiliging van de objecten die worden tentoongesteld. De technische installaties in het gebouw zijn op het huidige gebruik berekend. Grotere bezoekersstromen zullen aanvullende installatietechnische en bouwtechnische aanpassingen vergen.

Daarbij komt dat met het inrichten van het Paleis als tentoonstellingsruimte, twee ieder voor zich toch al complexe projecten, dat van het Rijksmuseum en dat van het Paleis op de Dam, met elkaar vermengd worden. Ik vind dat niet verstandig.
Op dit moment is het Paleis op de Dam een bouwplaats: tot eind 2008 vindt een omvangrijke interne verbouwing plaats. In de periode van 2009 tot en met 2011 vindt grootschalig onderhoud en restauratie van de gevels plaats en moet rekening gehouden worden met steigerwerk en bouwketen aan de buitenzijde van het Paleis op de Dam. De interne verbouwing en de daaropvolgende restauraties van de gevels verkorten de periode waarin het Paleis zou kunnen worden gebruikt als expositieruimte nog verder.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Voor bezoekers van het museum kan het tenslotte verwarrend zijn dat er op twee verschillende locaties in de stad een tijdelijke tentoonstellingsruimte van het Rijksmuseum is. De aard, omvang en uitstraling van het Paleis op de Dam kan verwarring zaaien bij de bezoeker over wat de hoofdlocatie is en waar de topstukken te bezichtigen zijn: is dat de Philipsvleugel of het Paleis?

Gezien:

· de relatief korte termijn waarvoor vrij ingrijpende en kostbare voorzieningen zouden moeten worden getroffen

· de vermenging van twee complexe projecten

· de lopende interne verbouwing van het Paleis op de Dam en het daaropvolgende grootschalig onderhoud en restauratie van gevels

· de mogelijke verwarring van een bilocatie voor de bezoekers acht ik het samenvattend niet aangewezen om het Paleis op de Dam te gaan inrichten als tijdelijke tentoonstellingsruimte van het Rijksmuseum.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk