Politiebond ACP

11 juli 2008

Hoger opgeleiden werven en binden

Door: Alie Nijboer

Zoals je vandaag in het nieuws kon horen, blijft het aantal hoger opgeleide zij-instromers binnen de politieorganisatie achter bij de doelstelling van de korpsen.
Locatie Warnsveld, opleidingslocatie voor de recherchekundige master studenten.

De politieorganisatie stelt (terecht!) strenge eisen aan medewerkers. Persoonlijkheid, incasseringsvermogen, maar ook stabiliteit en integriteit zijn belangrijke eigenschappen. Als je kijkt naar de cijfers dan is er veel interesse voor de opleiding recherchekundige. Het aantal geschikte kandidaten is alleen beperkt. Voor de reguliere instroom (MBO-niveau) geldt dat 1 op de 10 sollicitanten uiteindelijk doorstroomt naar de politieopleiding. Ditzelfde percentage geldt voor de groep hoger opgeleide (HBO+) zij-instromers.

Oplossing volgens de ACP
De oplossingen om het aantal hoger opgeleiden op niveau te houden is door meer bestaande collega's, die het niveau aankunnen, door te laten stromen. Op dit moment is de doorstroom minimaal, omdat de werkdruk in de reguliere opsporing hoog is. Als er op korte termijn niets veranderd aan de aanpak, dan wordt het probleem alleen maar groter. Volgens de ACP is de oplossing om op twee plekken te investeren. De reguliere opsporing (recherche) versterken zodat de instroom van geschikte politiecollega's naar de opleiding recherchekundige toeneemt. Alleen op die manier ontstaat er een structurele oplossing. Daarnaast biedt het collega's in de opsporing loopbaanperspectief.

Naast de instroom blijft ook de uitstroom voor ons een punt van aandacht. Er worden miljoenen euro's geïnvesteerd in hoger opgeleid personeel. Het behouden van deze mensen, o.a. door het bieden van een rechtvaardig salaris, is voorwaarde om aan de doelstellingen te blijven voldoen.

Om de onderwerpen instroom, doorstroom en uitstroom van hoger opgeleiden in het opsporingsproces op de agenda te zetten, hebben wij een brief gestuurd aan de minister. Wij houden jullie op de hoogte.
---

Geef je stem...
Nog niet beoordeeld. Je kunt de eerste zijn!
Klik op een ster om je waardering vast te leggen.