Ministerie van Buitenlandse Zaken

Grensconflict Sudan voor Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag

11 jul 2008 | Op vrijdag 11 juli overhandigen vertegenwoordigers van twee Sudanese partijen een verzoek aan de plaatsvervanger van de secretaris-generaal van het Permanente Hof van Arbitrage om een geschil over de grensafbakening van Abyei te beslechten. Abyei is een olierijk gebied op de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan.

Op verzoek van de partijen heeft Nederland een juridisch expert ter beschikking gesteld die de partijen advies heeft gegeven over de mogelijkheden van arbitrage.

De Sudanese regering en de Zuid-Sudanese onafhankelijkheidsbeweging Sudan People's Liberation Movement (SPLM) tekenden in 2005 een vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan. De grenzen van Abyei worden al jaren betwist. In mei braken in dit gebied gewapende confrontaties uit tussen de Sudanese strijdkrachten en de Sudan People's Liberation Army (SPLA). De gewelddadigheden vormden de ernstigste inbreuk op het vredesakkoord sinds de ondertekening.

Op 8 juni jongstleden bereikten de twee partijen overeenstemming over maatregelen om een herhaling van het geweld te voorkomen en om uitvoering te geven aan het Comprehensive Peace Agreement. Zij spraken onder meer af dat zij voor de grensafbakening van Abyei zouden overgaan tot arbitrage.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Permanente Hof van Arbitrage is gevestigd in het Vredespaleis te Den Haag
Vredespaleis in Den Haag
Zie ook

* Website van het Permanente Hof van Arbitrage (Engels) Externe link
* Landeninformatie Sudan