Artsen zonder Grenzen


Nepal: nieuwe kliniek in district Kalikot geopend

11/07/2008 14:03 -- Begin juni opende Artsen zonder Grenzen een nieuwe kliniek in het dorp Dholagoh, in het district Kalikot, in het westen van Nepal. Het betreft een uitbreiding van het bestaande project (werk in het districtsziekenhuis en gezondheidsposten in de omgeving). Artsen zonder Grenzen wil hiermee vooral ervoor zorgen dat cholerapatiënten en ondervoede kinderen (jonger dan 5 jaar) medische zorg kunnen krijgen. Vooral cholera-uitbraken zijn seizoensgerelateerd. Vorig jaar kwamen onze medewerkers daar in actie tijdens een cholera-uitbraak.

Tijdens de oorlog tussen de maoïstische opstandelingen en de regering, heersten de maoïsten over het district Kalikot, met uitzondering van Manma, de hoofdstad van het district. Een staakt-het-vuren in 2006 betekende het einde van deze 11-jaar durende oorlog. Tijdens de verkiezingen van 10 april behaalden de maoïsten de zege. Zowel voor de bevolking als voor Artsen zonder Grenzen was toegang tot het gebied zeer moeilijk. Bovendien vormt het gebergte ook nog een fysieke barrière.

Dholagoh is een afgelegen dorp in het hooggebergte dat alleen via steile bergpaden bereikt kan worden. Om de nodige voorraden naar de nieuwe kliniek te krijgen moest het team van Artsen zonder Grenzen samen met 35 dragers 2 dagen door de bergen trekken. Een tekort aan water, te weinig sanitaire voorzieningen en een gemis aan kennis over goede hygiëne leiden ertoe dat de bevolking kwetsbaar is voor ziekten. Waterbronnen zijn niet afgeschermd waardoor ze makkelijk vervuild raken en diarree is een van de voornaamste doodsoorzaken. Gespecialiseerde zorg is er alleen in Manma, wat voor de inwoners een trektocht van 2 tot 3 dagen naar het zuiden betekent. In de regio zijn er geen voedselprogramma's.

In de eerste 3 weken nadat de kliniek haar deuren opende, zijn er 450 kinderen onderzocht, waarvan 88 opgenomen zijn voor ernstige ondervoeding. In het gebied is ondervoeding meestal het bijkomend gevolg van diarree. Doordat er te weinig regen is gevallen en de prijs van rijst stijgt, dreigen de mensen zonder eten te komen zitten.

Artsen zonder Grenzen in Nepal »