Artsen zonder Grenzen


Oproep aan EU-top Middellandse Zee: verbeter opvang migranten

11/07/2008 15:00 -- Zondag 13 juli is de lancering van de Mediterrane Unie tijdens de EU-top in Parijs. Artsen zonder Grenzen doet een dringende oproep aan alle deelnemers om de omstandigheden voor migranten die op de Zuid-Europese kusten aankomen, te verbeteren. De opvang voor migranten moet worden verbeterd - zoals het internationaal recht voorschrijft - er moet voor gezorgd worden dat asielprocedures gevolgd worden en dat migranten direct medische hulp krijgen.

© Christian Sinibaldi Sinds 2000 verleent Artsen zonder Grenzen medische zorg aan migranten die de Europese kust per boot bereiken. Het feit dat de hulp van een internationale medische hulporganisatie als Artsen zonder Grenzen hier nodig is geeft het tekort aan medische bijstand voor deze migranten aan.

'Meer controles en bewaking weerhouden mensen er niet van Europa te proberen te bereiken,' aldus Antonio Virgilio, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Italië. 'Deze mensen vluchten voor oorlog, geweld, honger en extreme armoede. Hun enige kans is die levensgevaarlijke reis. Dus nemen ze meer risico's: een dagenlange reis onder erbarmelijke omstandigheden in kleine en onveilige bootjes op zee. Volgens onze medische teams in Lampedusa hadden migranten in 2008 meer medische bijstand nodig dan voorheen. Velen komen in een hartverscheurende staat aan: ze zijn in shock, onderkoeld, en hebben brandwonden opgelopen.'

Artsen zonder Grenzen teams in Marokko stelden vast dat de routes die migranten nemen is beïnvloed door de toename aan grenscontroles langs de kust van Marokko en Spanje. Mensen vertrekken steeds vaker per boot vanuit het zuiden van Mauritanië en Senegal naar de Canarische Eilanden: dit maakt hun reis langer en gevaarlijker.

Op het eiland Lampedusa komen gemiddeld 12.000 tot 15.000 mensen aan, toch geven de regionale gezondheidsautoriteiten geen medische onderzoeken aan deze migranten. Artsen zonder Grenzen doet dat hier. Dit jaar is het aantal boten dat er aankomt sterk toegenomen: tussen januari en juni 2008 kwamen er 146 boten aan, vorig jaar waren dat er 71. Ook neemt het aantal vrouwen en kinderen dat de penibele reis aflegt, toe. Ongeveer 30% van de mensen komen uit de Hoorn van Afrika uit oorlogslanden als Somalië.

Artsen zonder Grenzen heeft speciale projecten voor medische zorg aan migranten aan de kustgrenzen van diverse landen zoals Spanje (Tarifa, Ceuta en Melilla, Canarische Eilanden), Italië (Brindisi, Lampedusa), Marokko en Griekenland.

Nepal: nieuwe kliniek in district Kalikot geopend -- datum: 11/07