Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


11.07.2008

Voorstel aanpassing Besluit Biobrandstoffen

In het voorstel tot aanpassing van het Besluit Biobrandstoffen 2007 stelt het kabinet voor om biobrandstoffen met een betere CO2-prestatie dubbel te laten meetellen voor de verplichting tot het aanbieden van een bepaald minimumpercentage biobrandstoffen. In 2008 bedraagt dit percentage 3,25.

Met het besluit wil het kabinet uitvoering geven aan de wens van de Tweede Kamer (motie-Spies c.s. ) om bepaalde biobrandstoffen zwaarder te laten tellen. Welke biobrandstoffen zwaarder mogen meetellen bij het behalen van het aanbiedingspercentage en onder welke voorwaarden dit moet gebeuren, wordt nader geregeld in een ministeriële regeling. Die ministeriële regeling wordt later gepubliceerd. Daarin zal worden geregeld dat de vergunninghouder in bepaalde gevallen aantoont dat een biobrandstof voldoet aan het in die regeling gestelde en op welke wijze dat aangetoond kan worden. Bovendien wordt in het voorstel voor het nieuwe besluit de mogelijkheid opgenomen om voor biobrandstoffen minimumeisen van duurzaamheid vast te stellen en te bepalen dat biobrandstoffen die hieraan niet voldoen buiten beschouwing moeten blijven bij de aanbodverplichting.

Om de ontwikkeling, productie en toepassing van de zogenaamde betere brandstoffen te stimuleren verleend de overheid subsidies in het kader van het Subsidieprogramma CO2-reductie Innovatieve Biobrandstoffen voor transport van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en wordt in het onderhavige besluit bepaald dat voor bij ministeriële regeling aan te wijzen specifieke biobrandstoffen een wegingsfactor gehanteerd kan worden bij het berekenen van de kwantitatieve verplichting.

Het voorstel is zowel aan de Eerste als de Tweede Kamer gestuurd.