Unie van Waterschappen reageert op onderzoek handhaving VROM-regels

11/07/2008 16:05

Unie Van Waterschappen

De Commissie Mans (het Onderzoeksteam Herziening Handhavingsstelsel VROM-regelgeving) presenteerde op 10 juli jl. de resultaten van haar onderzoek naar de houdbaarheid en noodzakelijke aanpassingen van het bestaande stelsel van de handhaving en het toezicht op de naleving van VROM-regels op het vlak van milieu, bouwen en ruimte.

De Commissie Mans concludeerde in het rapport 'De tijd is rijp', dat onder andere de aanpak milieudelicten beneden peil is. Daarom adviseert zij onder andere 25 omgevingsdiensten in te richten. Dit betekent dat de handhavingsdiensten van provincie en gemeente (en het liefst ook de waterschappen) in één regionale dienst terecht komen. Handhaving op het gebied van milieu, bouw en ruimte komt op deze wijze bij één regionale dienst.

De Unie van Waterschappen wil graag ingaan op het advies en het aanbod van de ministeries VROM en Justitie om met de koepelorganisaties van gemeenten (VGN) en provincies (IPO) tot een gezamenlijk standpunt te komen. Ook door de waterschappen zijn en worden grote inspan-ningen geleverd om de aanpak en de inrichting van de handhaving te verbeteren. Zo zijn door schaalvergrotingen en fusie de afgelopen jaren 26 all-in waterschappen gevormd die gesteld staan om de maatschappelijk gewenste taken en dienstverlening (o.a. handhaving) adequaat uit te kunnen voeren. De commissie legt de nadruk op een facultatieve deelname van waterschappen aan omgevingsdiensten. Waterschappen staan tezamen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ook voor de handhaving van de waterwetgeving. Ook de handhaving van de waterwetgeving moet betrokken worden bij deze discussie. Bovendien zullen bij omgevingsdiensten een veelheid van omgevingsrechtelijke vraagstukken (bouwen, wonen, milieu) spelen waarbij water een onderdeel is. Het voorstel van de commissie om aanzienlijk meer omgevingsrechtelijke overtredingen/delicten alleen door bestuur af te doen en (middel)zware criminaliteit in het strafrecht door het OM, lijkt de Unie van Waterschappen logisch. De consequenties van deze suggestie zullen in samenhang met het wetsvoorstel Waterwet moeten worden bezien.