Gemeente Putten

Kunstproject MonaLisa (11-07-2008)
---

Stichting ATELIERS EN GALERIE LEONARDO DA VINCI

Stationslaan 72

3851 NK Ermelo

Kunstproject MonaLisa

Primeur van cursus met buddy-formule voor mensen met én zonder beperking.

Het Ermelose kunstcentrum Leonardo Da Vinci heeft een primeur; voor het eerst wordt een cursus aangeboden volgens de buddy-formule. In september starten cursussen in Ermelo, Epe en Barneveld voor mensen met én zonder beperking. De cursussen zijn een initiatief van Leonardo Da Vinci en Gebiedsgericht Cultuurbeleid Veluwe.

Cursussen schilderen en beeldhouwen

Tijdens de buddy cursussen onder de naam MonaLisa gaan mensen met én zonder beperking schilderen en beeldhouwen onder deskundige begeleiding. MonaLisa brengt mensen met en zonder handicap bij elkaar. Mensen met een beperking hebben net als iedereen vrienden en bekenden zonder beperking. Samen een cursus doen kan echter vaak niet, terwijl het juist zo leuk is om samen met vrienden of familie iets te ondernemen, iets nieuws te ontdekken, samen bezig te zijn en je verder te ontwikkelen. Mensen met een beperking voelen zich vaak te kwetsbaar om aan een gewone cursus deel te nemen. Ze vinden geen aansluiting en docenten weten vaak niet hoe ze met deze groep moeten omgaan. Het kunstproject MonaLisa slecht deze grenzen.

Gratis proefles en informatieavond

Omdat de buddy-formule voor cursussen zo nieuw is, zijn er informatieavonden en proeflessen gepland op de drie cursuslocaties. Die avond kan iedereen vrijblijvend kennis maken met de docenten en meteen aan de slag gaan tijdens de proefles. De avonden zijn van 19.00 tot 20.00 uur op maandag 25 augustus in de ateliers van Leonardo da Vinci te Ermelo, op woensdag 3 september in Centrum voor de kunsten Mamuze te Epe en op woensdag 3 september bij Stichting De Klup in Barneveld. De avonden zijn vrij toegankelijk, en aanmelden is niet nodig.

Inschrijven voor MonaLisa

Iedereen kan zich inschrijven voor de cursus MonaLisa. Het project stimuleert dat elke deelnemer met een beperking iemand zonder beperking meeneemt zodat er een gelijkmatige verdeling ontstaat in de deelnemersgroep. Geïnteresseerden kunnen natuurlijk ook alleen inschrijven, dat kan op twee manieren. Per e-mail via info@leonardodavinci-kunst.nl met vermelding van naam en adresgegevens, of via het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier is op te vragen via telefoonnummer 0341-495568, of te downloaden op www.leonardodavinci-kunst.nl.

Cursusinformatie

Een cursus bestaat uit twee blokken van zes lessen schilderen en/of beeldhouwen. De kosten zijn 60,00 voor 6 lessen. De cursussen vinden plaats in:


- Ermelo: Leonardo da Vinci vanaf maandag 8 september van 19.00 tot 21.30 uur,


- Barneveld: De Klup vanaf woensdag 10 september van 19.00 tot 21.30 uur.


- Epe: Mamuze vanaf woensdag 10 september van 19.00 tot 21.30 uur.

Deelnemers van wie het inkomen niet toereikend is om aan deze cursus deel te nemen, kunnen bij de gemeente van hun woonplaats informeren naar de subsidiemogelijkheden.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci biedt cursussen aan kunstenaars met een beperking die hun artistieke talenten onder begeleiding verder willen ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er een bijzondere kunstcollectie. Daarnaast zijn er regelmatig exposities en projecten met reguliere kunstenaars met verrassende resultaten. De kunstwerken die in de ateliers vervaardigd worden, zijn net zo gevarieerd als de kunstenaars zelf. Kunstenaars met een beperking hebben hier vooral veel mogelijkheden.

Gebiedsgericht Cultuurbeleid Veluwe

Gebiedsgericht Cultuurbeleid Veluwe is een samenwerkingsverband van de gemeenten Epe, Heerde, Hattem, Elburg, Nunspeet, Oldebroek, Harderwijk, Ermelo, Putten, Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en provincie Gelderland. Gebiedsgericht Cultuurbeleid Veluwe wordt uitgevoerd door KCG.