Gemeente Gouda


Tevreden huurders na verkoop panden (11-7-2008)

Op 10 juli droeg wethouder Harro Janssen 16 gemeentelijke panden over aan de woningbouwcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland. Hiermee krijgen de huurders, veelal sociaal maatschappelijke instellingen of verenigingen, een nieuwe huisbaas. Bij de overdracht zijn beschermende voorwaarden bedongen, waardoor de instellingen de komende vijf jaar verzekerd zijn van betaalbare huisvesting.

Het platform, waarin de meeste betrokken instellingen zich hadden verenigd, sprak haar waardering uit voor de gemeente en beide woningbouwcorporaties. "Onze zorg in het begin was dat de panden naar commerciële partijen zouden gaan en de huren onbetaalbaar zouden worden. Hiermee kwam het voortbestaan van de verenigingen/instellingen onder druk. Gelukkig is voor deze oplossing gekozen. Wij hebben waardering voor de samenwerking met de gemeente en zijn blij met dit resultaat", aldus Nellie Kraaijeveld namens het platform.

Ook wethouder Janssen toonde zich tevreden. "Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland zijn uitstekend toegerust voor de verhuur aan sociaal maatschappelijke instellingen. Dat merk je aan alles. Ze voldoen aan alle door de gemeenteraad gestelde voorwaarden die belangrijk zijn voor de huurders. We zijn dan ook blij dat zij deze panden wilden kopen".

Investeren in leefbaarheid

De woningbouwcorporaties nemen hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mozaïek Wonen: "Wij hebben in ons nieuwe beleidsplan opgenomen dat we ons extra willen inzetten voor de leefbaarheid en kwaliteit van Gouda. Met de aankoop van deze panden voegen we de daad bij het woord. De huurders waar het hier om gaat, veelal maatschappelijke organisaties, hoeven zich voorlopig niet meer druk te maken over hun huisvesting en kunnen zich vanaf nu weer volledig richten op hun goede werk voor de Goudse samenleving. We zijn blij dat wij daar ons steentje aan kunnen bijdragen. In de wijken waar veel huurders van Woonpartners wonen investeren wij extra in de woonomgeving en de daarbij behorende voorzieningen".

Volgens directeur-bestuurder René Mascini is de aankoop van panden in de wijken Achterwillens, Gouda Oost en Kort Haarlem daarbij een logische stap. "De huurders kunnen rekenen op de voortzetting van de bestaande afspraken. Met de gebruikers en bewoners gaan we bovendien het activiteitenaanbod vergroten. De plannen voor de wijk Kort Haarlem zijn al in een vergevorderd stadium".

Meer tijd

De raad besliste in 2006 tot verkoop van de gemeentelijke panden. In eerste instantie werden panden te koop aangeboden aan zittende huurders. Niet iedere huurder wilde of kon echter kopen. Ook bleek het tijdsbestek waarin men moest besluiten te kort te zijn. Wethouder Janssen kreeg meer tijd van de raad om het proces zorgvuldig af te wikkelen. Een aantal instellingen heeft alsnog het pand gekocht, maar het grootste deel van de panden met als huurder een maatschappelijke instelling, is nu verkocht aan de corporaties. Met een aantal huurders wordt nog gesproken, omdat maatwerk nodig is. De ondertekening van de contracten werd symbolisch weergegeven door het overhandigen van een grote sleutel aan de corporaties.


---