Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake Nederlandse ambassade in Islamabad

11-07-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op vrijdag 4 juli jl. heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten de personele bezetting van de Nederlandse ambassade in Islamabad, Pakistan terug te brengen tot een kernstaf van essentieel geachte medewerkers. Niet-essentiële staf en aanwezige familie zullen terugkeren naar Nederland.

Deze maatregel behelst een tijdelijke reductie van het uitgezonden personeel tot een kernstaf (zonder gezinsleden), zolang de ambassade niet over adequate voorzieningen beschikt om al het uitgezonden personeel veilig te huisvesten. Ambassademedewerkers en hun gezinsleden hebben reeds na de bomaanslag op de Deense ambassade op 2 juni jl. de gelegenheid gekregen hun geplande verlof desgewenst te vervroegen.

Tot deze ingrijpende maatregel is besloten op basis van evaluaties van recente dreigingen richting de Nederlandse ambassade. Hiermee volgt Nederland een vergelijkbare lijn als andere landen die te maken hebben met eenzelfde dreigingsniveau. Om veiligheidsredenen kan niet nader worden ingegaan op de aard van de dreiging evenmin als op de aard van de veiligheidsmaatregelen. Wel kan worden gesteld dat er in Pakistan extra aandacht is voor Nederland sinds het verschijnen van de film Fitna. Daardoor is sprake van een verhoogde kwetsbaarheid van met name Nederlandse symbolen, zoals de Nederlandse ambassade in Islamabad.

Het reduceren van personeel heeft gevolgen voor de dienstverlening van de ambassade in Islamabad. Schengenvisa voor toeristen en familiebezoeken worden op dit moment niet afgegeven. Slechts beperkt kunnen visa worden verstrekt in vertegenwoordiging door de Duitse ambassade. Dit geldt voor officiële of handelsbezoeken en noodgevallen. Aanvragen voor machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) kunnen niet bij de ambassade worden ingediend. Ook kan het basisexamen inburgering niet op de ambassade worden afgelegd. De ambassade in Islamabad is eveneens verantwoordelijk voor visumaanvragen (zowel Schengenvisa als mvv-aanvragen) vanuit Afghanistan. Deze dienstverlening is tijdelijk opgeschort. Betrokkenen uit Afghanistan en Pakistan kunnen zich voor het basisexamen inburgering en de mvv-aanvraag wenden tot een Nederlandse vertegenwoordiging in de regio.

De tijdelijke reductie van personeel heeft ook gevolgen voor de uitvoering van het ontwikkelingssamenwerkingsprogramma. Zolang de ambassade functioneert met een kernstaf zullen geen nieuwe OS-projecten worden ontplooid, behalve op het terrein van mensenrechten en goed bestuur. Lopende programma's worden voortgezet of afgewikkeld voor zover dit op juridische gronden onvermijdelijk is.

Er verblijven ongeveer 250 Nederlanders in Pakistan. Mogelijk zijn er meer Nederlanders die in Pakistan verblijven aangezien men niet verplicht is zich bij de ambassade te laten registreren. Vooralsnog zijn er geen concrete aanwijzingen dat de Nederlandse gemeenschap in Pakistan als zodanig extra risico loopt. De Nederlandse gemeenschap is bekend met het geldende reisadvies voor Pakistan. Hierin worden niet-essentiële reizen naar bepaalde delen van Pakistan ontraden, terwijl voor de rest van het land extra waakzaamheid geldt. De situatie in Pakistan zal blijvend worden gevolgd en indien nodig zal het reisadvies worden aangepast.

Er is regelmatig contact met de Pakistaanse autoriteiten over de veiligheidssituatie in het algemeen en de veiligheid van Nederlanders en Nederlandse instellingen in het bijzonder.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl