Ministerraad


Derde extra beveiligde zittingszaal op 'Kamp van Zeist'

Persbericht | 11-07-2008

Nederland krijgt een derde extra beveiligde zittingszaal voor risicovolle rechtszaken. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie besloten. Het aangewezen gebouw staat op grondgebied van de gemeente Soest, in het detentiecentrum 'Kamp van Zeist'. Deze locatie zal worden aangewezen als nevenzittingsplaats van de meervoudige strafkamers.

De extra beveiligde zittingszaal in Soest zal gebruikt worden voor die uitzonderlijke gevallen waarbij een grote groep verdachten terecht staat en/of waarbij de behandeling van de strafzaak ter zitting extreme risico's met zich brengt die nopen tot het treffen van veiligheidsmaatregelen in de omgeving van de zittingszaal. Vanwege de ligging van de zittingszaal in Soest brengen dit soort zittingen minder overlast voor omwonenden met zich dan bij de twee andere extra beveiligde zittingszalen in Amsterdam en Rotterdam het geval is.

Het 'Kamp van Zeist' beschikt over een zittingszaal die eind jaren negentig is ingericht voor het houden van het Lockerbie-proces. De zaal wordt omgebouwd naar de eisen die de Nederlandse rechtspraak hieraan stelt. In een aan de zittingszaal belendend perceel wordt het aantal ophoudcellen uitgebreid.

Naar verwachting kan de derde extra beveiligde zittingszaal medio 2009 ingezet worden, mocht daar aanleiding voor zijn.