Ministerraad


Meer diversiteit personeel overheid

Persbericht | 11-07-2008

De komende jaren zal het aandeel vrouwen in de publieke sector toenemen. Ook komen er meer vrouwen in topfuncties. Er stromen minder 50-plussers uit. Hiermee liggen drie van de vier kabinetsdoelstellingen voor meer diversiteit bij de overheid binnen handbereik. De doelstelling om het aandeel allochtonen in de publieke sector met 50 procent te verhogen vergt meer inzet. Dat staat in de rapportage 'Diversiteit maakt de overheid sterker', waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft ingestemd. De rapportage wordt aan de Tweede Kamer aangeboden.

In de kabinetssectoren rijk, politie, defensie en rechterlijke macht zijn de kabinetsdoelstellingen vertaald in specifieke doelen en beleidsmaatregelen. Met de zelfstandige publieke werkgevers gemeenten, provincies, waterschappen en de onderwijssectoren zijn afspraken gemaakt over het belang van diversiteit. Minister Ter Horst ondersteunt overheidswerkgevers bij hun diversiteitsbeleid. Zo kunnen organisaties een beroep doen op het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement, dat de mogelijkheid biedt om aan de slag te gaan met het 'Stappenplan Diversiteit'. Daarnaast is de 'Diversiteitsindex' ontwikkeld, een internetinstrument waarmee organisaties de samenstelling van de eigen organisatie kunnen spiegelen aan onder andere vergelijkbare organisaties.

Voor succesvol diversiteitsbeleid en om duurzame resultaten te bereiken en te behouden, is het noodzakelijk dat alle lagen van de organisatie het belang van diversiteit onderkennen. Uit onderzoek van het ministerie van BZK blijkt dat het draagvlak voor diversiteit onder ambtenaren groot is. Ook leidinggevenden, die een belangrijke rol vervullen bij het vergroten van de diversiteit, zien het belang ervan in. Aandachtspunt is de keuze van instrumenten. Indien die aansluiten bij de voorkeur van leidinggevenden en werknemers zal dat een positieve invloed hebben op het draagvlak voor diversiteit. De cijfermatige ontwikkelingen op het gebied van diversiteit worden in september 2008 gepubliceerd in de Trendnota Arbeidszaken Overheid.