PvdA Rotterdam


Problemen Essalammoskee

Vr 11 Jul 2008 - Redactie
Problemen Essalammoskee

Gister sprak de gemeenteraad over de perikelen rond de bouw van de Essalammoskee in Feijenoord. De bouw van deze moskee ligt stil door allerlei problemen tussen het bestuur en de aannemer en het bestuur en de moskeegangers. Deze problemen hebben tot demonstraties en dreigementen geleid.

Ergernis en ongerustheid
Volgens PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst stelde dat de problemen rond de bouw tot veel ergernis en ongerustheid leidt. Hij wilde daarom weten of de bouw kan worden voortgezet. Ook wilde hij duidelijkheid over de mogelijkheden van de gemeente wanneer de bouw niet wordt hervat. Bijvoorbeeld door het intrekken van de bouwvergunning.

De andere partijen waren bang voor verloedering en vandalisme als de bouw nog lang stil blijft liggen. Ook over de dreigementen tussen het bestuur en de moskeegangers én de reactie daarop van de burgemeester, werden vragen gesteld.

Oplossen zonder geweld
De burgemeester gaf aan dat een spoedige oplossing van de conflicten goed zou zijn, maar hij vindt dat partijen het zelf moeten oplossen en de gemeente daarbij niet moet bemiddelen. Dit kan volgens hem juist averechts werken. De gemeente zal geen geweld tussen de groepen accepteren.

Vergunning intrekken
Wethouder Hamit Karakus (bouwen en wonen) maakte duidelijk dat het conflict tussen het moskeebestuur en de aannemer tot een eind is gekomen voor de rechter. Het is nu wachten op een nieuwe aannemer. De bouw ligt echter al geruime tijd stil. Wanneer de bouw niet voor september wordt hervat zal wethouder Karakus de bouwvergunning intrekken.

Liever afbouwen
Fractievoorzitter Van Heemst wilde in het debat niet meegaan met Leefbaar Rotterdam over de religieuze elementen in het conflict en de mogelijk dubieuze herkomst van de financiering. De PvdA vindt het belangrijk dat de moskee zo snel mogelijk wordt herbouwd. Conflicten en eventuele gewelddadigheden moeten altijd zo snel mogelijk worden beëindigd.