Ministerraad


Nederland krijgt Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens

Persbericht | 11-07-2008

Nederland krijgt een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens, dat wordt verbonden aan het instituut van de Nationale ombudsman. Daartoe heeft de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten.

Veel organisaties doen onderzoek op het gebied van mensenrechten, geven voorlichting, adviseren of behandelen klachten. Met een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens kan dit beter en efficiënter, zo vindt het kabinet. Lacunes in de mensenrechtenbescherming worden gedicht en overlap tussen bestaande instellingen wordt voorkomen.

Het kabinet sluit hiermee aan bij de aanbevelingen van een consortium van de Nationale ombudsman, het College Bescherming Persoonsgegevens, de Commissie Gelijke Behandeling en het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten. De deelnemers aan het consortium zullen de kern vormen van het nieuwe instituut en ook relevante non-gouvernementele organisaties zullen participeren. Met de oprichting van het instituut wordt gevolg gegeven aan de oproep van de Verenigde Naties en de Raad van Europa aan hun lidstaten tot oprichting van een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens conform de zogenoemde Paris Principles (1993).

Een interdepartementale stuurgroep onder leiding van Binnenlandse Zaken zal in overleg met de consortiumpartners de inrichtingseisen uitwerken en de realisatie van een mensenrechteninstituut bij de Nationale ombudsman voorbereiden.