Ministerraad


Bachelors HBO-rechten krijgen toegang tot juridische beroepen

Persbericht | 11-07-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met het besluit om de bacheloropleiding HBO-rechten voor de toegang tot juridische beroepen gelijk te stellen aan de universitaire bacheloropleiding recht, indien deze HBO-bacheloropleiding is aangevuld met een schakelprogramma.

Het besluit van de ministerraad betekent dat mensen met een bacheloropleiding HBO-rechten die na het volgen van een schakelprogramma de universitaire graad van Master behalen toegang krijgen tot de gereglementeerde juridische beroepen. Voor de toelating tot deze gereglementeerde juridische beroepen van advocaat, rechterlijk ambtenaar (in opleiding), kandidaat-notaris, en bijgevolg dat van notaris, moet iemand op grond van de Advocatenwet, de Wet op het notarisambt en de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren nu nog beschikken over ofwel de meesterstitel, ofwel de combinatie van de universitaire graden van Bachelor en Master op het gebied van het recht.

Van de huidige HBO-bacheloropleidingen is op dit moment de opleiding HBO-Rechten de enige opleiding met voldoende juridische inhoud om voor deze mogelijkheid van gelijkstelling met de universitaire bacheloropleiding recht in aanmerking te komen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.