SIDN registreert 3.000.000ste .nl-domeinnaam

11/07/2008 17:27

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Arnhem, 11 juli 2008 - SIDN, de .nl-registry, heeft vanmiddag de driemiljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd. De houder is een particulier uit Amsterdam. De domeinnaam is geregistreerd via SIDN deelnemer 3minds webdesign+ uit Groningen.

Sterk domein

Wereldwijd zijn er circa 250 landendomeinen (country code Top Level Domeinen). Het .nl-domein is het op drie na grootste landendomein ter wereld na .de (ruim 12 miljoen), .cn (bijna 12 miljoen) en .co.uk (bijna 7 miljoen). Kijken we naar het aantal domeinnamen per inwoner, dan staat .nl op de eerste plek met bijna 1 registratie op iedere 5 inwoners.

Particulieren

Uit onderzoek begin dit jaar verricht in onze eigen database is gebleken dat de groei op dit moment vooral van particulieren komt. Het afgelopen jaar is het aandeel particulieren met 4% toegenomen ten opzichte van de zakelijke markt. De voornaamste motivatie die de ondervraagde Nederlandse consumenten geven voor hun registratie is dat ze zich serieuzer willen profileren op het internet. Hierbij denken ze onder andere aan mogelijk zakelijk gebruik van de .nl-domeinnaam in de toekomst.

Nederland koploper

Nederland bevindt zich mondiaal in de kopgroep als het gaat over internetgebruik en breedbandverbindingen. 82% van de Nederlandse huishoudens had in 2007 toegang tot het internet. Dat is mondiaal een derde plaats (na Korea en Denemarken) en 25% boven het OECD gemiddelde. Nederland heeft het op één na hoogste percentage breedbandaansluitingen ter wereld: 35% (Denemarken 36%). 97% van de Nederlandse bedrijven gebruikt internet. 81% van de Nederlanders is elke week online, gemiddeld zelfs 12 uur. Negen op de tien Nederlandse internetgebruikers stellen niet meer te kunnen leven zonder internet.

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN: "Dat het .nl-domein zo sterk is heeft meerdere oorzaken. In de eerste plaats door het hoge internetgebruik en de hoge breedbandpenetratie. Daarnaast hebben we een sterk verkoopkanaal met ruim 2.000 tussenpersonen. Hierdoor is het voor bedrijven en consumenten makkelijk een goede partij te vinden om een domeinnaam bij te registreren en diensten als website hosting en email af te nemen. En het registreren van een .nl-domeinnaam is eenvoudig, zowel vanuit het binnen- als het buitenland. Wij zien de groei nog steeds onverminderd doorzetten, de .nl-domeinnamen "zijn nog lang niet op". Nederlanders zijn erg creatief met het verzinnen van domeinnamen, vandaar dat we gemiddeld de langste domeinnamen hebben!"

Facts & figures


- .nl-domeinnamen zijn de langste met gemiddeld 16 karakters, bij andere TLDs is dat 13.


- De meeste .nl-domeinnaamhouders bevinden zich in Amsterdam, maar een aantal stadsregio's die opvallend hoog scoren zijn de universiteitssteden Groningen, Enschede, Nijmegen en Eindhoven.


- 66% van de houders gebruikt zijn .nl-domeinnaam voor een persoonlijk e-mailadres.


- De allereerste .nl-domeinnaam die werd geregistreerd was cwi.nl op 1 mei 1986, en deze is nog steeds actief.


- Gemiddeld worden er ruim (exclusief opzeggingen) 1.700 .nl-domeinnamen per dag geregistreerd.


- De duurste .nl-domeinnaam ooit is voetbal.nl die in 2000 voor 1 miljoen gulden is verkocht.


- De prijzen van geveilde .nl-domeinnamen stegen het afgelopen jaar gemiddeld met 50%, van Euro 1.000 naar Euro 1.500.


- De marktaandelen in Nederland: .nl 70%, .com 14% en .eu 9%


- Het aandeel particuliere .nl-houders was 29% op 1 januari 2007 en 33% op 1 januari 2008.





http://www.sidn.nl