Leefbaar Rotterdam

vrijdag, juli 11, 2008

Ondernemersregeling Kansenzones

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 11 juli 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam

Geacht College,

Vandaag laat het college weten dat de 200e werknemer vanuit de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam (OKR) aan de slag gaat. Goed nieuws, het loonkostenarrangement werkt.

Vandaag ook een minder goed bericht, in de Telegraaf, over horecabedrijf Bonn en Mees. Eind vorig jaar werd dit geopend door wethouder Schrijer en vanuit de OKR werd een ton subsidie meegegeven. Tevens investeerde de gemeente flink in het onroerend goed. De Telegraaf meldt dat met het faillissement van dit bedrijf deze gelden van de gemeente als verloren moeten worden beschouwd. De gemeente geeft in haar reactie aan dat de investeringen in het vastgoed niet verloren zijn en dat slechts zes van de 300 gesubsidieerden vanuit OKR failliet zijn gegaan.

Leefbaar Rotterdam is kritisch over het loonkostenarrangement dat in de OKR is ingebracht. De OKR is altijd uitgegaan van lange termijn investeringen door de ondernemer. Het loonkostenarrangement subsidieert echter lopende uitgaven. Eén van de belangrijkste uitgangspunten van het OKR werd daarmee verlaten.

Ik heb hierover de volgende vragen aan het college:


1. Klopt het bericht in de Telegraaf en is zowel de ton subsidie als het miljoen, geïnvesteerd in het onroerend goed van Bonn en Mees, verloren voor de gemeente?

2. Zo nee, op welke wijze verwacht de gemeente het geïnvesteerde geld in het vastgoed terug te verdienen?

De OKR staat open voor zowel nieuwe als bestaande ondernemers. Om een oordeel te kunnen geven over de mate waarin faillissement voorkomt, is het nodig om hierin onderscheid te maken.


3. Hoeveel nieuwe ondernemers hebben subsidie gekregen vanuit de OKR en hoeveel van deze nieuwe ondernemers zijn failliet?
4. Bent u bereid om dit onderscheid telkens te maken in de voortgangsrapportages van het OKR?

Met vriendelijke groet,

Dries Mosch
Leefbaar Rotterdam