Time : 17:00:00
Date : 11 July 2008
Sender Name: Eneco

Eneco neemt 3 locaties van Bio Energie Europa over Mechelen, 11 juli 2008 - Vandaag heeft Eneco aangekondigd een belang van 25% in drie locaties van Bio Energie Europa, de ontwikkelaar van biogaslocaties te nemen. Dit aandeel zal in de loop van het jaar worden opgetrokken naar 75%. De overeenkomst hiervoor werd gisteren door de directieleden van Eneco België en Bio Energie Europa ondertekend.

Met de overname breidt Eneco haar groene productiepark op basis van biogas verder uit met 11 MW aan concrete projecten en een verdere uitbreidingsmogelijkheid naar 50 MW. Eneco bouwt al in eigen beheer in België 50 MW.

Bio Energie Europa heeft momenteel zowel installaties op industrie als landbouwschaal operationeel. De meest recente biogasinstallatie heeft een vermogen van 2 MW en verwerkt op jaarbasis 35.000 ton biomassa (mest, energiegewassen en nevenstromen uit de agro- en voederindustrie).

Samen ontwikkelden beide partijen een uniek biovergistingsconcept voor industriële klanten, waarbij de op locatie opgewekte groene elektriciteit en warmte direct aan het industriële proces geleverd kan worden zonder hiervoor op het openbare net te moeten gaan. Dit "Energie Eiland" (co²neutraal)wordt gebouwd om de industrie compleet te kunnen voorzien van groene stroom en/of warmte. Met de expertise van een energieleverancier zorgt dit voor een unieke synergie.

De vooruitstrevende ambities van Eneco op het gebied van duurzame energie in België lieten de overname in een stroomversnelling komen, aldus Bio Energie Europa, daarnaast zorgen we door de georganiseerde en integrale exploitatie dat we zeer sterke en renderende projecten kunnen realiseren.

"De integratie van de locaties van Bio Energie Europa in onze bedrijfsvoering sluit naadloos aan bij de duurzame strategie van Eneco, aldus Michaël Corten, directeur Eneco België. De totale keten van ontwikkeling tot exploitatie en service is van cruciaal belang om de verdere uitbouw van biogasinstallaties mogelijk te maken".

Bio Energie Europa
Bio Energie Europa heeft een nadrukkelijke focus op de bouw en exploitatie van biogasinstallaties. Daarnaast bouwde de groep een grote expertise op over de behandeling van biomassa stromen.

Eneco
Eneco (www.eneco.be) is in België actief sinds 2003 als energieleverancier voor onderneming en industriëlen met een nadrukkelijke focus op duurzame productie. Eneco België maakt deel uit van de Nederlandse energiegroep Eneco die één van de drie grootste energieleveranciers in Nederland is. Vorig jaar opende Eneco België al een eerste biogasinstallatie met volledige eindverwerking en dit jaar nam ze de windontwikkelaar Air Energy over. Eneco heeft de ambitie om binnen 5 jaar voor meer dan de helft van de totale groene stroomproductie in België in te staan.