European Union



IP/08/1135

Brussel, 11 juli 2008

Concentraties: Commissie keurt plannen Lesaffre voor overname GBI UK goed - onder voorwaarden

De Europese Commissie gaf, op grond van de EU-concentratieverordening, de Franse gistproducent Compagnie des Levures Lesaffre toestemming voor zijn geplande overname van GBI UK (GB Ingredients Ltd en BFP Wholesale Ltd). GBI UK is in de gistsector actief en was tot dusver in handen van Gilde BV. Aan deze goedkeuring verbond de Commissie de voorwaarde dat Lesaffre zijn toezegging nakomt om de gistproductiefaciliteit van GBI in het Britse Felixstowe af te stoten. Op basis daarvan kon de Commissie concluderen dat de transactie, dankzij deze toegezegde aanpassing, de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Lesaffre is een besloten familievennootschap die vooral in drie sectoren actief is: gist, gistextracten en bakkerijgrondstoffen. Lesaffre heeft productiefaciliteiten in 26 landen, onder meer in Frankrijk en België.

GBI UK bestaat uit een bedrijfsonderdeel gistproductie (GBI) en een bedrijfsonderdeel groothandelsdistributie gist en bakkerijgrondstoffen (BFP) in het Verenigd Koninkrijk. Voordat GBI UK door Lesaffre werd overgenomen, stond zij onder de zeggenschap van GBI Holding International, die zelf onder de uiteindelijke zeggenschap staat van het Nederlandse private-equityfonds Gilde.

De transactie was aanvankelijk aangemeld bij de Britse mededingingsautoriteit, het Office of Fair Trading (OFT), omdat zij niet voldeed aan de omzetdrempels waarboven transacties onder de EU-concentratieverordening vallen. Het OFT verzocht de Commissie echter, op grond van artikel 22 van de concentratieverordening, deze concentratie te onderzoeken.

Uit het initiële marktonderzoek van de Commissie bleek dat de transactie, in haar aangemelde vorm, mededingingsbezwaren deed rijzen op de Britse markt voor vloeibare en geperste gist. De transactie brengt in het Verenigd Koninkrijk het aantal concurrenten voor zowel vloeibare als geperste gist terug van drie naar twee. In het Verenigd Koninkrijk zouden Lesaffre en ABF zouden overblijven als de enige twee leveranciers van gist en het is weinig waarschijnlijk dat andere leveranciers de mogelijkheden en de prikkels zouden hebben om de markt te betreden. Om de mededingingsbezwaren van de Commissie weg te nemen, bood Lesaffre aan om GBI's gistproductiefaciliteit in het Britse Felixstowe af te stoten. Op basis daarvan kon de Commissie concluderen dat de mededingingsbezwaren werden aangepakt die het onderzoek aanvankelijk aan het licht had gebracht.

Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m100.html#m_5 020