Voedingcentrum


Groente en fruit ook zonder logo gegarandeerd gezond

Sommige paprikaâs en tomaten krijgen binnenkort een logo met de woorden âBeter voor gezondheid en milieu, weetwatjeeet.nlâ. Dit logo geeft de indruk dat ze gezonder zijn dan andere groente. Het Voedingscentrum vindt dit een verkeerd signaal, omdat alle groente en fruit die voldoen aan de wettelijke norm veilig en gezond zijn.

Het âWeet wat je eetâ-logo is ontwikkeld door Milieudefensie, Natuur en Milieu en consumentenvereniging Goede Waar & Co in samenspraak met telersvereniging Fresteem. De tuinders hebben onder meer toegezegd dat ze nog minder bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken dan de Maximale Residu Limiet (MRL), de hoeveelheid die als wettelijke norm geldt.

Wettelijke norm

De MRL is de hoeveelheid bestrijdingsmiddel die een product bij normale consumptie maximaal mag bevatten zonder dat dit een gevaar oplevert voor de gezondheid. Daarin is een ruime veiligheidsmarge genomen. Het maakt niet uit of een product nu 70% of 80% van de MRL bevat. Alle producten die aan de wettelijke eisen voldoen, zijn 100% veilig.

Strenge controle

De Voedsel en Waren Autoriteit controleert of groente en fruit voldoen aan de MRL en kan zonodig producten uit de schappen laten halen. Onlangs bleek dat de wettelijke norm minder vaak werd overschreden dan voorgaande jaren. Ook was groente en fruit uit Nederland schoner dan die uit andere EU-landen en zeker uit landen buiten de EU.

Gezondheid

Alle groente en fruit die je in Nederland koopt is veilig en gezond. Daarbij bevatten ze weinig calorieën en juist veel vitamines, mineralen en vezels. Blijf daarom twee stuks fruit en 200 gram groente eten en varieer, omdat in elk soort groente of fruit weer andere combinaties van voedingsstoffen zitten.