Gemeente Gouda


Gouda helpt werklozen aan opleiding en werk (11-7-2008)

Niet een uitkering, maar een opleiding en een baan. Dat is waarmee de gemeente Gouda werklozen en mensen die om andere redenen een afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt wil helpen. Door opleidingen te subsidiëren en afspraken te maken met werkgevers. Zo volgden onlangs elf medewerkers van Promen een basiscursus Veiligheid, op kosten van de gemeente. Op donderdag 10 juli ontvingen zij het behaalde certificaat uit handen van de wethouders Marion Suijker (Sociale Zaken) en Marco Kastelein (Stedelijk Beheer). Nu de vervolgstap: aan de slag én in vaste dienst bij een aannemer. Ook weer met hulp van de gemeente.

Aannemers

Het certificaat toont aan dat deze medewerkers weten hoe ze in de openbare ruimte veilig kunnen werken en is een voorwaarde om in dienst te kunnen komen van een aannemer. Om de kans op een baan te vergroten, wil de gemeente in contracten met aannemers opnemen dat zij bij de uitvoering van projecten medewerkers uit de `Promen-pool' inzetten. Door deze methode hebben de elf cursusdeelnemers allemaal uitzicht op een baan. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de openbare ruimte wordt goed onderhouden, zodat iedere burger veilig en tevreden kan wonen in Gouda. En burgers krijgen een kans om terug te keren op de arbeidsmarkt.

Wil om te werken

Niet alleen op het gebied van de openbare ruimte wil de gemeente deze methode hanteren. Wethouder Marion Suijker: "Als gemeente doen we er alles aan om diegenen die als werkzoekenden staan ingeschreven te laten reïntegreren op de arbeidsmarkt. De Promen-medewerkers laten met het behalen van hun certificaat zien dat zij ook de wil hebben om te werken. Dat is natuurlijk de belangrijkste eigenschap om weer terug te keren op de arbeidsmarkt. Ik ben blij dat wij als gemeente hiervoor de voorwaarden kunnen scheppen."


---