Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Bestuur stemt in met watergebiedsplannen Groenraven-Oost & Maartensdijk en Langbroekerwetering

10 juli 2008 -Het algemeen bestuur van De Stichtse Rijnlanden heeft op 18 juni ingestemd met het watergebiedsplan voor Groenraven-Oost & Maartensdijk en met het watergebiedsplan Langbroekerwetering. In de goedgekeurde plannen staan maatregelen voor de inrichting van het watersysteem en het peilbeheer.

Het plan voor Groenraven-Oost en Maartensdijk heeft betrekking op grote delen van de gemeenten De Bilt, Zeist en Bunnik, en op delen van de gemeenten Houten, Nieuwegein, Utrecht en Utrechtse Heuvelrug.

Het plan voor Langbroekerwetering beslaat delen van de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

Maatregelen watergebiedsplan Groenraven-Oost en Maartensdijk

De maatregelen uit dit watergebiedsplan zijn er onder meer op gericht om de aanvoer van water voor de nachtvorstbestrijding in de fruitteelt te verbeteren, het watersysteem te verruimen (langs de Kromme Rijn) en wateroverlast nabij Maartensdijk en De Bilt tegen te gaan.

Waar nodig en mogelijk worden stuwen, duikers en gemalen vervangen of vernieuwd.

Een ander belangrijk punt is de verdrogingsbestrijding in natuurgebieden. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij de Achterwetering en landgoed Sandwijck in De Bilt, De Bunsing in Zeist en Fort 't Hemeltje in Houten.

Het waterschap is ook van plan om meer natuurvriendelijke oevers aan te leggen in het gebied. Hiervoor worden nog geschikte locaties gezocht.

Maatregelen watergebiedsplan Langbroekerwetering

De maatregelen uit het watergebiedsplan zijn er op gericht om een meer robuust watersysteem tot stand te brengen, waarmee het waterschap beter kan inspelen op de weersomstandigheden, zowel in natte als in droge omstandigheden. Zo worden diverse stuwen in het gebied vernieuwd of geautomatiseerd. Waar nodig zullen duikers worden vergroot of herplaatst.

Bij de natuurgebieden Sandenburg en Overlangbroek-Noord worden maatregelen getroffen in het kader van de verdrogingsbestrijding. Of maatregelen nodig zijn voor de verdrogingsbestrijding in natuurgebied Kolland en Overlangbroek is nog punt van onderzoek. In overleg met terreineigenaren kunnen eventueel ook in andere (natuur)gebieden maatregelen voor verdrogingsbestrijding worden genomen.

Ook is het waterschap van plan natuurvriendelijke oevers aan te leggen in het gebied. Hiervoor zijn zoekgebieden aangewezen in het watergebiedsplan.

Van plan naar praktijk

Het inrichtingsplan en de peilbesluiten zijn nog niet onherroepelijk. De peilbesluiten, die een geldigheidstermijn van 10 jaar hebben, worden ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht voorgelegd. Hierna kan nog beroep worden aangetekend. Zodra de beroepstermijn is afgelopen start de uitvoering van de maatregelen. De verwachting is dat het waterschap met een aantal kleinschalige maatregelen, zoals het plaatsen van dammen en stuwtjes eind 2008 al een begin kan maken. Het duurt nog tot 2016 voordat alle maatregelen zijn uitgevoerd.

Meer weten?

De vastgestelde watergebiedsplannen kunt u vinden op de website van het waterschap:

* Vastgestelde watergebiedsplan voor Groenraven-Oost en Maartensdijk
* Vastgestelde watergebiedsplan Langbroekerwetering