Circuit Park Zandvoort

DTM opnieuw te gast op Circuit Park Zandvoort

Van 11 tot en met 13 juli is de DTM, de populairste internationale toerwagenserie, voor de achtste keer in successie te gast op Circuit Park Zandvoort. De Nederlandse DTM-ronde is al sinds 2001 een vast onderdeel op de kalender van het kampioenschap. Bij teams en rijders is de race op Zandvoort geliefd, enerzijds vanwege het uitdagende circuit, anderzijds vanwege de unieke locatie in de duinen aan de Noordzeekust. De DTM zorgt traditioneel voor volop spektakel met de circa 480 pk sterke bolides van Audi en Mercedes-Benz.

Foto: www.DTM.com

Voor het eerst sinds 2004 is er ook weer een landgenoot bij: Christijan Albers rijdt met een Audi A4 uit 2006. Naast de DTM komen ook de Formule 3 Euro Serie, de Porsche Carrera Cup en de SEAT Leon Supercopa op Zandvoort in actie. Daarnaast is er een spectaculair demonstratieprogramma met Jos Verstappen in de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport, Christijan Albers in de Audi R10 TDI en de Amerikaan Scott Speed met een bolide van het Red Bull-NASCAR-team.

De DTM behoeft nauwelijks nog nadere introductie. De indrukwekkende toerwagens van Audi en Mercedes-Benz spreken enorm tot de verbeelding, coureurs als vijfvoudig kampioen Bernd Schneider en zevenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen hebben hun sporen in de autosport ruimschoots verdiend. Met televisie-uitzendingen in 175 landen en vorig jaar gemiddeld zo'n 80.000 bezoekers per wedstrijd geldt de DTM als populairste internationale toerwagenserie. Toegankelijkheid voor de fans is één van de belangrijkste kenmerken van de klasse: er zijn interviews en handtekeningsessies, bezoekers hebben toegang tot het rennerskwartier en via DTM Fan-TV, te zien via de grote beeldschermen rond het circuit, is de actie uitstekend te volgen, omlijst met interviews en achtergronden.

Foto: www.dtm.com

Audi verdedigt titel met nieuwe A4
Audi, dat vorig jaar met de Zweedse coureur Mattias Ekström de titel in de DTM behaalde, zet dit jaar voor het eerst de wedstrijdversie van de nieuwe A4 in. Ekström verdedigt uiteraard zijn titel, daarnaast rijden de Deen Tom Kristensen en de Duitsers Timo Scheider en Martin Tomczyk met een nieuwe Audi. Modellen van vorig jaar worden bestuurd door de Duitsers Markus Winkelhock en Mike Rockenfeller, de Fransman Alexandre Prémat en de Brit Oliver Jarvis. De Britse Katherine Legge en onze landgenoot Christijan Albers komen beide in actie met een Audi A4 DTM uit 2006. Albers keerde dit seizoen na zijn activiteiten in de Formule 1 terug in de DTM, de klasse waarin hij met in totaal vijf overwinningen de succesvolste Nederlandse rijder is. Albers is zich ervan bewust dat hij met zijn twee jaar oude auto niet in aanmerking komt voor de ereplaatsen, maar beschouwt dit seizoen als een investering in de toekomst.

Ralf Schumacher belangrijkste nieuwe aanwinst voor Mercedes-Benz Bij Mercedes-Benz is oud-Formule 1-coureur Ralf Schumacher dit jaar de belangrijkste nieuwe aanwinst. De zesvoudig Grand Prix-winnaar weet dat hij in de DTM nog veel moet leren en koos er daarom voor om met een auto van vorig jaar te starten. Nieuwe C-Klasses worden ingezet voor vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider, de Canadees Bruno Spengler, de Brit Jamie Green en de Schot Paul di Resta, die dit jaar voor het eerst in een actuele auto rijdt. Naast de al genoemde Ralf Schumacher komen de Schotse Susie Stoddart, de Brit Gary Paffett, de Oostenrijker Mathias Lauda en de Duitse nieuweling Maro Engel voor Mercedes-Benz in actie met een zogeheten "Jahreswagen".

Foto: www.f3euroseries.com

Formule 1- en DTM-coureurs van morgen in Formule 3 Euro Serie De Formule 3 Euro Serie is een vast onderdeel van de meeste DTM-raceweekends. Hier komen de Formule 1- en DTM-coureurs van morgen in actie: Grand Prix-rijders als Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Timo Glock en Adrian Sutil en DTM-coureurs als Jamie Green, Bruno Spengler, Paul di Resta en Alexandre Prémat deden allemaal ervaring op in de Formule 3 Euro Serie, die als sterkste junior-formulewagenklasse wereldwijd wordt beschouwd. Met Mercedes-Benz en Volkswagen zijn twee gerenommeerde fabrikanten als motorenleverancier in de Formule 3 Euro Serie actief, alle coureurs rijden met chassis van de Italiaanse fabrikant Dallara. Dit seizoen nemen er twee landgenoten deel aan de Formule 3 Euro Serie: evenals vorig jaar rijdt Renger van der Zande uit Nijmegen voor het Italiaanse Prema Powerteam. Hij heeft al twee overwinningen op zijn naam staan. De Hagenaar Henki Waldschmidt maakt dit jaar zijn debuut in de Formule 3, hij komt in actie voor het Franse team SG Formula, dat eveneens nieuw is in de klasse.

Foto: Porsche Carrera Cup Deutschland

Merkencups van Porsche en SEAT goed voor volop actie Met de 420 pk sterke wedstrijduitvoering van de Porsche 911 GT3 is de Porsche Carrera Cup de krachtigste merkencup van Europa. De legendarische Porsche 911 is al vele decennia lang goed voor tal van successen in de race- en rallysport, maar blijft door constante aanpassingen en verbeteringen volop bij de tijd. In de Duitse Porsche Carrera Cup rijden dit seizoen vier Nederlanders: Jeroen Bleekemolen, Tim Buijs, Patrick Huisman en Mike Verschuur. Van een ander kaliber, maar niet minder spectaculair, is de SEAT Leon Supercopa. Hier wordt gereden met de 300 pk sterke raceversie van de SEAT Leon. De Nederlandse inbreng in deze klasse wordt gevormd door de Zandvoortse coureur Dillon Koster, die onder de vlag van zijn eigen SEAT Team Sartorius deelneemt aan de Duitse cup.

Foto: Frits van Eldik Fotografie

Spectaculair demonstratieprogramma met oud-Formule 1-coureurs Tijdens het DTM-raceweekend is er bovendien een spectaculair demonstratieprogramma met maar liefst drie voormalig Formule 1-coureurs met wel heel speciale auto's. Jos Verstappen, die na twee jaar afwezigheid dit jaar zijn rentree maakte in de racerij, zal zijn kunsten vertonen met de Porsche RS Spyder van het team Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur. Verstappen neemt dit seizoen deel aan de 1000-kilometerraces van de Le Mans Series en de 24 Uur van Le Mans en zal tijdens het DTM-weekend, een maand na de klassieke lange-afstandsrace in Frankrijk, op Zandvoort voor het eerst in eigen land met de 476 pk sterke Porsche te zien zijn. Christijan Albers demonstreert op Zandvoort de Audi R10 TDI, de nu al legendarische sportwagen met dieselmotor, waarmee Audi in 2005 en 2006 de 24 Uur van Le Mans won en bovendien tal van successen boekte in de American Le Mans Series. De derde oud-Formule 1-coureur die tijdens het demonstratieprogramma in actie komt, is de Amerikaan Scott Speed. Hij zal op Zandvoort de Red Bull-Toyota uit de Amerikaanse NASCAR Sprint Cup besturen, de hoogste divisie van de in de VS mateloos populaire stock-car-racerij.

Foto: Frits van Eldik Fotografie

Verkoop van toegangkaarten
Het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort wil je natuurlijk niet missen! Bestel dus snel je kaarten, want de voorverkoop loopt al op volle toeren. Toegangskaarten voor het DTM evenement kunnen besteld worden via deze link , via het CallCentre (0900-9000 500) en bij de winkels van Primera. Op de website van Primera staat een overzicht met alle winkels.