Ingezonden persbericht

Zomeropstelling met werk jaren '50 en '60
in Stedelijk Museum De Lakenhal

Van 11 juli t/m 14 september toont Stedelijk Museum De Lakenhal uit eigen bezit een selectie schilderijen en tekeningen uit de jaren '50 en '60. Een deel van de selectie is zelfs voor het eerst te zien, omdat de kunstwerken door ruimtegebrek tot nu toe in het depot bleven opgeslagen.

De tentoonstelling omvat naast schilderijen en tekeningen van Kees Verwey, Coba Ritsema, Will Tweehuysen, Fer Hakkaart, Kees Buurman, Wim de Haan, Bob Bonies en Lucia Steinbach ook keramisch werk van J.J. Ravelli en Meindert, Gijb en Herman Jr. Zaalberg. Daarnaast zijn voor het eerst drie belangrijke schilderijen en een aantal tekeningen van Pieter Geraedts sr (1911 - 1978) tentoongesteld. Op het monumentale schilderij 'Drie generaties' verbeeldt Geraedts een eeuwenoud thema dat in het museum ook is terug te vinden op vanitas stillevens uit de 17de eeuw.
Een tweede primeur vormt het werk van Jos Mertens (1911 - 1964). Mertens woonde en exposeerde zijn werk in Leiden, maar na zijn laatste grote solotentoonstelling in 1968 werd het stil rondom zijn figuur. In 2007 is zijn werk bij een particuliere verzamelaar herontdekt. Zijn schilderijen laten grote geabstraheerde stillevens zien die vervolgens in de jaren vijftig uitmonden in eigenzinnige schilderijen met abstracte vormen als onderwerp.

Van 11 juli T/m 14 september is ook de tentoonstelling Kamerlingh Onnes. Een familie in Koude en Kunst te zien. In samenwerking met Museum Boerhaave, waar de natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes centraal staat, toont De Lakenhal de artistieke tak van de familie. Beide musea zijn van 11 juli t/m 14 september 2008 gratis toegankelijk.