Ingezonden persbericht

Parade blijft 17 dagen in Utrecht
Het theaterfestival trakteert Utrecht op 44 voorstellingen

Vanaf 11 juli kan Utrecht maar liefst 17 dagen lang genieten van de Parade, een week langer dan voorafgaande jaren. 44 verschillende voorstellingen, iedere avond live muziek en een uitgebreide Kinderparade staan dit jaar op het programma. In totaal staan er bijna 70 voorstellingen op de Parade, dat is twintig meer dan vorig jaar. Den Haag ging dit jaar tweemaal een uur eerder open met meer kinder- en matineevoorstellingen. Afgelopen vrijdag 4 juli beleefde Den Haag met 5500 bezoekers de drukste dag ooit.

Marjan Luif als licht depressieve volksvrouw
Er zijn nieuwe voorstellingen te zien waaronder 'An en Ergün's Samenzang' van Marjan Luif (Koefnoen) en Marcel Musters (Hertenkamp), de glamrockshow 'Eddie Danst' van Miek Uittenhout, 'Fantasten' een satire over de dagelijkse gang van het leven en theatermaker Servaes Nelissen heeft de docudrama 'Dollywood' gemaakt. Ook de Winnaar van de Mus 2007 voor Beste Paradevoorstelling, 'Tucht' van Carver Special Edition, staat in Utrecht. Alleen te zien in Utrecht zijn 'Bigger than Jesus' van Station Noord, gespeeld in een Monthy Pytonachtige stijl en Sven Ratzke en de Konrad Koselleck Big Band speelt 'Wir haben Sex-appeal!' in hun bruisende nachtclub. Andere nieuwe voorstellingen zijn 'Zie hier: de mens!' van Karina Kroft, 'Sex, Skin and Rock & Roll' van The Angry Itch, 'NIET VOEREN!' een peepshow van Vrienden van de Dansmuziek en 'Het (meest) (mens/dier)onvriendelijke (zomer)circus' van Mr Jones.

De Nieuwkomers
De Parade is vanaf Utrecht onderdeel van 'De Nieuwkomers' waarbij jonge professionele theatermakers de gelegenheid krijgen om binnen Orkater hun eigen muziektheatervoorstelling te maken. Het initiatief beoogt nieuwe muziektheatermakers zowel artistiek als zakelijk op weg te helpen naar een eigen gezelschap, naar een plek binnen Orkater of binnen andere bestaande structuren. Als onderdeel van dit project is op de Parade de voorstelling 'Alabama Chrome' van The Sadists - Orkater te zien. Theatergroep Zure Room staat dit jaar nog met hun eigen voorstelling 'Ai Jij Ei' op de Parade en zijn reeds geselecteerd als Nieuwkomers voor 2009.

Dovenparade
Op de Parade zijn diverse (kinder)voorstellingen geschikt voor doven, slechthorenden en anderstaligen. In Utrecht worden in de weekenden onder andere de voorstellingen 'De 'G' van Gezellig' van Ellen ten Damme, 'Scania!' met Ricky Koole, Beppe Costa en Bob Fosko en 'De Givola's' met Rogier in 't Hout en Yorick Zwart getolkt door een Tolk Nederlandse Gebarentaal. Ook staat er bij een aantal bands, waaronder Giovanca en De Levende Jukebox, een muziektolk die een expressieve en theatrale vertolking van de muziek geeft.

Opening Utrecht
U bent van harte uitgenodigd voor de officiële opening op vrijdag 11 juli om 18.30 uur. Na een korte toespraak van artistiek leider Nicole van Vessum krijgt u een voorproefje van de voorstelling 'Eddie Danst' van theatermaakster en vormgeefster Miek Uittenhout. De openingsvoorstelling is 'Alabama Chrome' van The Sadists - Orkater. Wilt u komen, laat dit dan weten via matthijs@mobilearts.nl.
Het Flying Festival, onderdeel van de Parade, vertrekt op donderdag 10 juli met de mobiele keuken, de vliegende vleugel, slagwerkers Convoi Exeptional en theatergroep Zure Room en rijdt dwars door Utrecht om haar komst aan te kondigen.

Tournee Parade 2008:
12 juni - 22 juni Rotterdam, Museumpark (in en rondom NAi)
27 juni - 6 juli Den Haag, Westbroekpark
11 - 27 juli Utrecht, Moreelsepark
1 - 17 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark
---