Gemeente Amersfoort
Mogelijke samenwerking Amersfoort en Baarn op gebied van belastingen

Gemeente Amersfoort gaat vanaf het tweede kwartaal 2009 de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) en de heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen uitvoeren voor de gemeente Baarn. Dat is het uitgangspunt van een intentieverklaring die wethouder Jelle Hekman van gemeente Amersfoort (Financiën) en wethouder Wim Lieberwerth van gemeente Baarn (Financiën en Belastingen) op donderdag 10 juli jongstleden hebben ondertekend.

Door complexiteit van de huidige belastingwetgeving en de ontwikkelingen op deze vakgebieden, constateert gemeente Baarn dat samenwerking wenselijk is. Daardoor kunnen kwaliteit, tijdigheid en continuïteit gewaarborgd blijven. Gemeente Baarn blijft haar autonomie en verantwoordelijkheid voor gemeentelijke belastingen en WOZ behouden. Dit betekent dat gemeente Baarn haar eigen beleid en regelgeving (o.a. hoogte van belastingen) houdt.

Voor gemeente Amersfoort is Baarn de eerste gemeente waarvoor zij de belastingtaken gaat uitvoeren. Het is een landelijke trend dat kleinere gemeenten samenwerking zoeken met een grote gemeente in de buurt.

Gemeente Amersfoort en gemeente Baarn gaan de komende maanden onderzoeken hoe de samenwerking gestalte kan krijgen. Het onderzoek is naar verwachting eind november afgerond.

Noot voor de pers:
Informatie: Inge Speldenbrink, communicatieadviseur voor de sector Dienstverlening, Informatie en Advies (DIA) van de gemeente Amersfoort, tel. 033 469 42 27, e-mail i.speldenbrink-bruggink@amersfoort.nl;
Ariean van de Groep, communicatieadviseur gemeente Baarn, telefoon: 035 548 18 15,
e-mail communicatie@baarn.nl.