Dienstenbond CNV

Nieuws

10 juli 2008

Onderhandelingsresultaat cao reisbranche

In juni 2008 hebben wij u de werkgeversvoorstellen voor de nieuwe cao Reisbranche toegestuurd. Deze voorstellen met de voorstellen van CNV Dienstenbond zijn startpunt geweest van de nieuwe cao-onderhandelingen. Onlangs is er een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe 1-jarige cao.

U treft het onderhandelingsresultaat bijgaand aan. U als lid bepaalt of het resultaat voldoende is en of er een nieuwe cao komt.

Loon
De onderhandelingen zijn niet eenvoudig geweest en de verschillen waren groot. Het afgelopen jaar heeft de Reisbranche na een aantal slechte jaren eindelijk een inhaalslag gemaakt. De leden hebben op de vraag wat zij belangrijk vinden vrijwel unaniem geantwoord dat het loon op de eerste plaats staat. CNV Dienstenbond wilde dit dan ook terug laten zien in de salarisstijging en dat is gelukt. Wij hebben de maximaal mogelijke looneis voor 2008 gevraagd, namelijk 3,5%, en gekregen. Daarnaast gaven leden aan dat zij al lang op of boven het maximum van de schaal zitten en dat die maxima wel erg laag liggen ten opzichte van vergelijkbaar werk elders. In de nieuwe cao wordt hier ook iets aan gedaan: naast het verhogen van de schaalmaxima met 3,5% vanwege de salarisverhoging, stijgt de salarisschaal nog eens extra met 3,5%. Hierdoor kunnen werknemers aan het einde van de schaal dit jaar toch nog een extra stap maken bovenop de loonsverhoging. CNV Dienstenbond heeft hier een hard punt van gemaakt en heeft bedongen dat er nog meer duidelijkheid gaat komen over de precieze gevolgen van het nog verder verhogen van de schalen. De werkgever stelt dat het onbetaalbaar is, wij willen dat eerst maar eens zien. Tot slot worden de bereikbaarheidsdiensten vanaf nu significant beter betaald.

Jeugdschalen en extra schaal
Een principiëler punt zijn de jeugdschalen. CNV Dienstenbond is van mening dat betaald moet worden op basis van ervaring en dienstjaren. Een 16-jarige die werkt kan na een jaar net zo ervaren zijn als een zeventienjarige, maar werd tot nu toe toch minder betaald. De 16-jarigen worden voortaan direct ingeschaald in de schaal van de 17-jarigen. Dit moet een eerste stap zijn in het verder afschaffen van de jeugdschalen. Het komende jaar wordt gekeken of er niet een extra schaal kan worden toegevoegd, schaal 8. Dit omdat er veel werknemers in schaal 7 worden ingeschaald, maar eigenlijk een zwaardere functie hebben. Ook worden de functiebenamingen nagekeken, aangezien velen niet meer van deze tijd zijn.

Studiereizen
Leden hebben aangegeven dit een belangrijk onderwerp te vinden en dan ook niet alleen voor de baliemedewerkers. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat er nog te weinig mogelijkheden zijn, terwijl de werkgever aangeeft dat het allemaal juist soepel verloopt behalve dan als er topdrukte is. Wie heeft gelijk? Het komende jaar wordt dat onderzocht en wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen voor eventuele knelpunten. Indien nodig komt het dan terug in het nieuwe cao-overleg.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl.

Het is altijd prijs met de lid-werft-lidactie van CNV Dienstenbond! Kijk voor de ledenwerfactie op www.cnvdienstenbond.nl