Ingezonden persbericht


Embargo tot 9.30 uur
PERSBERICHT
Leidschendam, 11 juli 2008

Winkeliers in de knel
Positie winkeliers dreigt onhoudbaar te worden

Het Platform Detailhandel Nederland heeft vandaag de noodklok geluid bij het overhandigen van het jaarverslag 2007 aan PvdA Kamerlid Pauline Smeets.
Het aantal overvallen op winkels stijgt schrikbarend met ruim 20%; vrachtwagens kunnen steeds moeilijker bij de winkels komen om deze te bevoorraden; de parkeertarieven schieten omhoog; de regeldruk voor winkeliers neemt toe en de kosten voor het betalingsverkeer dreigen met de komst van de Europese betaalmarkt SEPA buiten proportie te raken. Het Platform Detailhandel Nederland (PD) doet een dringende oproep aan overheden en politiek om deze negatieve spiraal te doorbreken. Winkeliers komen in Nederland steeds verder in de knel. Een langzamerhand onhoudbare situatie.

Het jaarverslag over 2007 werd aan Pauline Smeets uitgereikt omdat zij zich het afgelopen jaar heeft ingespannen voor een verbetering van de positie van de winkeliers in Nederland. In de Tweede Kamer houdt zij zich vooral bezig met de thema's ondernemerschap, de detailhandel, winkeltijden en regionaal economisch beleid.

Bij de in-ontvangst-name liet Smeets optekenen: 'Het is nu meer dan ooit van belang dat we de detailhandel ondersteunen. De winkelier, groot en klein, is de smaakmaker en voelspriet van stad, buurt en centrum. Zowel de lokale als de Nationale overheid moeten beter luisteren naar deze ondernemers en ze de helpende hand reiken. De politiek, waaronder ikzelf, zal erop toe moeten zien dat er op korte termijn samen met het Platform Detailhandel Nederland naar werkbare oplossingen wordt gezocht voor de problemen van de winkeliers'.

In het jaarverslag zet het Platform Detailhandel Nederland ook de schijnwerper op enkele belangrijke bereikte resultaten: 24 miljoen euro overheidssteun voor criminaliteitsbestrijding en versoepeling van laad- en los tijden in ruim 30 van de in totaal 443 Nederlandse gemeenten. Ook werd in een aantal steden gerealiseerd dat per minuut kan worden betaald voor parkeren in plaats van per uur en werden slimme PINpakketten geĂŻntroduceerd, waardoor pinnen nu ook voor een laag bedrag mogelijk is geworden.
Belangrijke lichtpunten tegen de achtergrond van de reeks van bedreigingen waarmee winkeliers worden geconfronteerd.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle 120.000 Nederlandse winkelbedrijven.