Invoering Wabo verschuift naar 2010

De inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is uitgesteld. De nieuwe richtdatum is 1 januari 2010. De extra tijd is nodig om de invoering zorgvuldig te laten verlopen. De betrokken wet- en regelgeving en de te bouwen ICT-voorziening zijn zeer complex en vragen meer tijd dan verwacht. Ten slotte zijn partijen nog druk bezig overeenstemming te bereiken. Maar met een goed systeem, goede wil en bestuurlijke afspraken verwacht minister Cramer van Ruimte en Milieu eruit te kunnen komen. 'Want iedereen is positief over de doelstelling van het wetsvoorstel, óók provincies en gemeenten.'

Behandeling na reces

De Wabo is in behandeling bij de Eerste Kamer. Aan de minister is gevraagd om nadere vragen te beantwoorden. De mondelinge behandeling van het wetsvoorstel zal daarom plaatsvinden na het reces.

Digitaal loket

Aan de bouw van de Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO) wordt hard gewerkt. De eerste testronde heeft plaats gevonden. Ook is al begonnen met het aansluiten van overheden op de LVO, waardoor zij de voorziening volgens de eigen specifieke situatie en wensen kunnen gaan gebruiken. Het ministerie hoopt de eerste onderdelen van de LVO al in januari 2009 op te leveren. Vooruitlopend op de invoering van de Wabo, kunnen aanvragen voor o.a. bouw, reclame, inrit, kap en sloop alvast met behulp van het nieuwe systeem worden afgehandeld.

Onderhandelingen

De onderhandelingen met andere partijen over de dekking van de kosten van de invoering van de Wabo vragen veel aandacht. Minister Cramer hierover: 'Het is waar dat de Wabo forse investeringen vergt. Voor een deel zijn dit kosten die iedere organisatie moet maken om goed te functioneren in de 21e eeuw. Het gaat dan om veranderingen in organisatie, processen en ict. Maar uiteindelijk leidt dit tot een betere dienstverlening aan burgers en bedrijven. Dit vraagt van alle partijen investeringen en wij dragen daar substantieel aan bij. Op den duur zullen hierdoor alle partijen efficiëncyvoordelen behalen'.

Eén omgevingsvergunning

De Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht brengt ca. 25 regelingen samen die de fysieke leefomgeving betreffen. Het gaat hierbij om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen, die opgaan in één vergunning, de zogenaamde Omgevingsvergunning. Zo hebben burgers en ondernemers nog maar te maken met één loket, één beschikking en één procedure. De aanvraag kan digitaal worden gedaan en behandeld. Zo werkt het ministerie van VROM aan de verbetering van de dienstverlening door de overheid.

Noot voor redacties (