Siemens

Persbericht

0807. 105

Den Haag, donderdag 10 juli 2008

Uitbreiding regelingsgedeelte bij Sinamics frequentieregelaar van Siemens met instapmodel

Siemens heeft de serie frequentieregelaars Sinamics G120 uitgebreid met de basis-controlunit CU240E. Het type frequentieregelaar G120 is geheel modulair opgebouwd. Iedere regelaar bestaat uit een powermodule met het ingangsgedeelte dat op het voedingsnet wordt aangesloten, een uitgangsgedeelte waarop men de motor aansluit en verder een controlunit voor de regeling van onder andere het toerental en het koppel van de motor. De nieuwe controlunit CU240E is een voordelig instapmodel voor de meest voorkomende toepassingen in het vermogensgebied tussen 0,37 en 90 kW en spanningen van 380 tot 480 V.

De serie basis-controlunits CU240x voor de frequentieregelaars Sinamics G120 omvat vijf typen. De vier overige basis-controlunits onderscheiden zich van de CU240E door aanvullende functionaliteit voor specifieke applicaties. Voorbeelden zijn een groter aantal digitale en analoge in- en uitgangen, failsafe ingangen, een micro memory card als in te steken geheugen voor het opslaan van parameters en andere interne variabele waarden, een geïntegreerde verwerking van het signaal van impulsgevers en de mogelijkheid van Profibus DP- respectievelijk van Profinet-communicatie.

De basis-controlunit CU240E is uitgevoerd met 6 digitale en 2 analoge ingangen, 3 digitale en 2 analoge uitgangen. De unit kan een remrelais aansturen en is voorzien van aansluitingen voor een geïntegreerde beveiliging in de motor door thermistoren in uitvoering als PTC-type of als thermoclick. De controlunit heeft een punt-punt interface voor signalen volgens het USS-protocol en voor toepassing als seriële RS 485-interface. De parameters bij de CU240E komen overeen met die van de vier overige varianten uit de CU240-reeks.

Het engineeren van een aandrijving Sinamics G120 met een CU240E is eenvoudig uit te voeren met het softwareprogramma Tools Sizer. Voor het inbedrijfstellen en parametreren kan men het softwarepakket Starter gebruiken, dat eveneens op een gangbare pc is toe te passen. Bovendien kan men deze parameters met een BOP inladen. Dit standaardoperatorpanel voor de Sinamics aandrijvingen is ook te gebruiken voor het uitlezen van interne waarden voor diagnosedoeleinden.

De CU240E is toe te passen in de Sinamics G120 frequentieregelaar met de powermodules PM240 of PM250 als uitgangsgedeelte, waarop men de motor aansluit. Met name de combinatie van de controlunit CU240E met de powermodule PM240 is interessant voor afnemers, die tot nu toe de Micromaster 440 frequentieregelaars hebben toegepast en willen migreren naar de Sinamics G120. Vanuit technisch oogpunt bezien is deze overstap naar de powermodule zonder enige beperking uit te voeren. Bij toepassing van de CU240E in combinatie met de powermodules PM250 kan men bovendien gebruik maken van de mogelijkheid om energie terug te leveren aan het voedingsnet.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ivo Hundertmark
Tel: (070) 333 2229,
E-mail: ivo.hundertmark@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier

Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier Zie het origineel