Gemeente Spijkenisse


Ballon van Semual vloog het verst: nieuwe school in Groenwoud gaat De Sleutel heten

11 juli 2008

Sleutel Groenewoud
Het was donderdagmorgen 10 juli een klein feestje bij de scholen in Groenewoud toen wethouder Marjolijne Lewis op bezoek kwam om de prijs uit te reiken van de ballonnenwedstrijd.

De ballon van Semual Broekzitter was helemaal tot Duitsland gevlogen. Semual zit op de Mgr. Bekkersschool. Hij kreeg van wethouder Lewis cadeaubonnen met een waarde van 100 euro. De prijs voor het kind dat de ballon liet opstijgen was beschikbaar gesteld door Domus Vastgoed, ontwikkelaar van de Brede School in Groenewoud.

Bij de eerste paal gingen honderden ballonnen de lucht in Op een zonnige donderdag in april werd de eerste paal geslagen van het nieuwe complex voor de Brede School in Groenewoud. Honderden kinderen waren erbij. Allemaal met een gekleurde ballon in de hand met daaraan een kaartje met een mogelijk nieuwe naam voor dit prachtige gebouw. Een jury onder aansturing van wethouder Marjolijne Lewis had drie namen geselecteerd uit een lijst van namen die de scholen en buurtbewoners eerder hadden bedacht. Dus gingen er kaartjes met de namen Het Eikpunt, Het Knooppunt en De Sleutel de lucht in. Sommige ballonnen kwamen niet verder dan de bomen langs de Eikenlaan, maar de meeste ballonnen kozen het lonkende blauwe luchtruim. En nu maar afwachten hoeveel kaartjes retour zouden komen. Want de ballon die het verst kwam zou winnaar worden. De vinder en het kind dat de ballon liet opstijgen krijgen een prijs.

Zuidwestenwind richting Groningen
Bijna zestig kaartjes werden teruggestuurd. De ballonnen lieten een duidelijk spoor achter. Van Spijkenisse naar Gouda, noordelijke langs Utrecht, Flevoland, Drenthe en Groningen. Zelfs in Duitsland vond men ballonnen. Het laat zich dan ook raden dat de winnaar van de ballonnenwedstrijd een kaartje uit Himmelpforten terugkreeg. Dit Duits dorpje ligt tussen Hamburg en Bremerhaven. Hoe toepasselijk, een ballon vloog dus helemaal naar de hemelpoort en had ruim 450 kilometer afgelegd. Kea (14 jaar) en Henning (12 jaar) Mergard waren de vinders en Semual Broekzitter van de Mgr. Bekkersschool liet twee weken eerder deze ballon los.