Ingezonden persbericht


BPM International Close Cycle Rankings 2008 - Nederland en Europa weer sneller maar Amerika versterkt haar leidende positie


* Centre Consulting en haar BPM International consulting partners vergeleken 580 van 's werelds grootste ondernemingen.
* De Nederlandse Top 3 zijn dit jaar ASML, Philps en SBM Offshore, alle drie binnen 30 dagen.
* Slechts 3 bedrijven uit de AEX vertraagden en gemiddeld waren de AEX bedrijven 1,4 dag sneller resulterend in een gemiddelde van 45,6 dagen.
* De accountants hadden net zoveel tijd nodig als vorig jaar en konden de vertraging van 2007 niet goed maken.
* De 4 jaar trend in Nederland laat nog steeds een significante verbetering van ruim 7 dagen zien.
* Amerika versterkt de leidende positie na de terugslag in 2007.

Utrecht, 11 juli 2008. Het jaarlijkse uitgebreide onderzoek naar de publicatiedata van de jaarcijfers van de grootste ondernemingen ter wereld laat een versnelling zien in Europa, met uitzondering van de UK, en een sterke inhaalslag in Amerika.

De AEX fondsen laten een gemiddeld verbetering van 1,4 dag bij de 'preliminary announcements' (nu gemiddeld 45.6 dagen) zien. In totaal zijn 3 bedrijven dit jaar later met gemiddeld 10,3 dagen en 19 bedrijven wisten te versnellen met gemiddeld 3,4 dagen. Kijkend naar de 4 jaar trend in Nederland zien we een significante verbetering van 7,4 dagen: 53,0 dagen in 2004/2005 tot nu 45,6 dagen in 2007/2008.

De accountant had dit jaar dezelfde tijd nodig voor de controle werkzaamheden. De gecontroleerde cijfers waren na gemiddeld 59,2 dagen klaar, een marginale verbetering. De vertraging van 2 dagen van het jaar daarvoor werd dus niet goed gemaakt.

Klaas van de Geest, algemeen directeur van Centre Consulting en één van de onderzoekers, geeft zijn commentaar: "In Europa zijn de meest significante verbeteringen te zien in Zwitserland (gemiddeld met 20%), Nederland (14% en Frankrijk (7%). Hierin zitten enorme versnellingen van o.a.LVMH, Allianz, Swiss Re, Munich Re, Phillips en EDF. Deze ondernemingen laten over de laatste 4 jaar een verbetering van minimaal 20 dagen zien."

"In het verleden keek iedereen naar Noord Amerika als zijnde de leiders op het gebied van 'Fast Close'. Dit lijkt nu te verschuiven naar Europa. Novartis International AG lijkt nu de echter werled kampioen te zijn", aldus Van de Geest. "Ze publiceren de gecontroleerde jaarcijfers, inclusief volledig jaarverslag en SEC rapportages allemaal binnen de 17 dagen naar jaar einde".

Dit in scherp contrast met de Amerikaanse leider, Cisco, die de financiële resultaten na 10 dagen bekend maken maar pas na 38 dagen het jaarverslag met accountantsverklaring en SEC rapportages klaar hebben. In Nederland is ASML het snelst met een volledig gecontroleerd jaarverslag klaar 25 dagen na jaar einde.

De 'Close Cycle' resultaten worden door het financieel management gezien als een belangrijke publieke benchmark. De snelheid van het afsluitproces wordt direct in verband gebracht met de kwaliteit van de financiële processen en systemen in de organisatie. De bedrijven met de snelste externe rapportage moeten wel kunnen bouwen op de meest effectieve en efficiënte financiële processen en systemen en zullen als gevolg daarvan ook beschikken over een gestroomlijnde interne management rapportage.

Close Cycle ranglijst 2008
BPM International Close Cycle ranglijsten 2008 zijn gebaseerd op gepubliceerde en voor publicatie beschikbare informatie. De datum die gebruikt is om het aantal verstreken dagen te berekenen tussen jaareinde en de publicatie datum is de datum waarop de jaarcijfers worden gerapporteerd aan de markt. De datum waarop de audit is uitgevoerd is overgenomen uit de officieel gepubliceerde jaarrekening.

Voor een complete versie van het onderzoek of de resultaten per land en/of industry kunt u contact opnemen met Klaas van de Geest, +31 (0)653132666, klaas.van.de.geest@centreconsulting.nl

Centre Consulting
Centre Consulting is een jong en toonaangevend adviesbureau op het gebied van Business Performance Management (BPM). Op basis van onze jarenlange ervaring en specialisatie op het gebied van consolidatie, budgeting&planning en financial reporting adviseren we grote Nederlandse (beursgenoteerde) ondernemingen in binnen- en buitenland en helpen we bij de inrichting van nieuwe BPM informatiesystemen. www.centreconsulting.nl

BPM International
BPM International is in Europa het enige geïntegreerde Business Performance Management (BPM) consulting netwerk. BPM is een 'paraplu' term voor alle processen, methodologieën en systemen die nodig zijn om de performance van een onderneming te meten en te besturen. De leden van BPM International zijn vijf toonaangevende BPM consultancy bedrijven met vestigingen in 20 landen en meer dan 300 BPM specialisten, die werken voor internationale ondernemingen, waaronder Europa's grootste multinationals, vertegenwoordigd in alle branches. De leden van BPM International zijn: Centre Consulting (Nederland), Capto Financial Consulting (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland), Paragon Consulting (UK, Midden Oosten), ifb group (Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Tjechie, Hongarije, Slovakije, Uruguay, USA, China) en ValorGest (Portugal). www.bpm-international.com

Media contact voor BPM International (Nederland):
Klaas van de Geest, Managing Director
Centre Consulting
Utrecht, Nederland
Tel +31 (0) 6 53132666
Mobile +31 (0) 653132666
klaas.van.de.geest@centreconsulting.nl www.centreconsulting.nl
www.bpm-international.com

This announcement was distributed by Hugin.
The issuer is solely responsible for the content.

For address modifications:
Tel.: +49 (0) 341-2 24 56-30 or medialists@huginonline.com