NOC*NSF


Arnhem, 11 juli 2008

Nog meer Olympische kwalificaties

Nog 28 dagen tot Beijing!

Naast alle wielersporters zijn ook surfer Casper Bouman, ruiter Tim Lips, kanoster Ariane Herde en triatlete Lisa Mensink toegevoegd aan de lijst met gekwalificeerden voor de Olympische Spelen Beijing 2008.

Windsurfen
Casper Bouman heeft in de klasse RS:X Windsurfing tijdens de Kielerwoche eind juni een derde plaats behaald. Op basis hiervan heeft het Watersportverbond hem voorgedragen voor kwalificatie, wat NOC*NSF gehonoreerd heeft. De wereldkampioen van 2006 pakte zijn allerlaatste kans; hij moest bij de eerste zes in Kiel eindigen, wat hem met de bronzen plak ruim gelukt is.

Kano
Op het kano-onderdeel wildwater slalom is de voordracht van de Kanobond om Ariane Herde naar Beijing uit te zenden gehonoreerd. De in Duitsland wonende Nederlandse eindigde tijdens de World Cup in Tacen (SLO) als 16e in de semi-finale. Op de geschoonde lijst van aan de kanoslalom deelnemende landen eindigde Herde als 12e en voldeed daarmee ruimschoots aan de eis van het NOC*NSF. Een plaats bij de landen top 16 was voldoende voor het halen van de limiet.

Hippische sport

Eventing ruiter Tim Lips is gekwalificeerd voor de Olympische Spelen door tijdens de CHIO in Aken eerder deze maand met zijn paard Blom's Oncarlos een 2e plaats te halen. Eventing, voorheen military genoemd, is een sectie van de ruitersport waarbij verschillende onderdelen gecombineerd worden: de ruiter legt - met hetzelfde paard - een dressuurproef af, het springparcours en doet tenslotte mee aan de cross. De Brabander volgt met zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen zijn vader op. Martin Lips, nu bondscoach, was de laatste Nederlandse eventing ruiter die aan de Spelen mee heeft gedaan; na zijn optreden in 1992 in Barcelona is het geen enkele ruiter meer gelukt om zich te kwalificeren voor het Olympische eventing toernooi.

Triatlon
Op de valreep heeft triatlete Lisa Mensink zich voor Beijing gekwalificeerd. In de wereldbekerwedstrijden in het Koreaanse Tongyong en in het Duitse Hamburg werd zij respectievelijk negende en tiende, wat haar een Olympisch ticket opleverde. Mensink woont in Canada, maar heeft vanwege haar Nederlandse vader naast de Canadese ook de Nederlandse nationaliteit. Zij heeft ervoor gekozen om voor Nederland uit te komen in de internationale triatlonsport.

Wielersport
Eerder werden de mountainbikers Bart Brentjens, Rudi van Houts en Elsbeth van Rooij-Vink en de dames wegwielrenners Marianne Vos, Mirjam Melchers en Chantal Beltman gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Nu zijn ook de heren wegwielrenners, de baanwielrenners en de BMX-fietsers verzekerd van hun Olympische startplaats. In de wegwedstrijd komen de volgende wielrenners uit: . Thomas Dekker (ook tijdrit)
. Robert Gesink
. Karsten Kroon
. Laurens ten Dam
. Stef Clement (ook tijdrit)
De geselecteerde baanwielrenners zijn:
. Theo Bos (teamsprint, sprint en keirin)
. Teun Mulder (teamsprint, sprint en keirin)
. Tim Veldt (teamsprint)
. Yvonne Hijgenaar (sprint)
. Willy Kanis (sprint)
. Marianne Vos (puntenkoers)
. Jenning Huizinga (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers) . Levi Heimans (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers) . Jens Mouris (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers) . Robert Slippens (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers) . Wim Stroetinga (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers) . Pim Ligthart (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers) . Niki Terpstra (individuele achtervolging, ploegachtervolging puntenkoers en koppelkoers) . Peter Schep (individuele achtervolging, ploegachtervolging, puntenkoers en koppelkoers)

Op het nieuwe Olympische onderdeel BMX (fietscross) komen voor Nederland in actie: . Robert de Wilde
. Raymon van der Biezen
. Rob van den Wildenberg
. Lieke Klaus


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --