Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Geen invloed opcenten op de kilometerprijs

Den Haag, 11 juli 2008

De discussie rond de versleuteling van de opcenten in de kilometerprijs blijkt veroorzaakt te zijn door een begripsverwarring. Dit is duidelijk geworden in een overleg tussen de ANWB en minister Eurlings. Er is dus ook geen sprake van een verhoging van de kilometerprijs, waar de ANWB eerder voor vreesde. De motorrijtuigenbelasting (zonder opcenten), BPM en Eurovignet bepalen de opbrengsten van de kilometerprijs.

Er komt wel een apart belastinggebied voor de provincie. De provincies mogen dit belastinggebied instellen ter vervanging van de opcenten. Deze nieuwe provinciebelasting zal worden opgebracht door alle inwoners van een provincie. Volgens de ANWB is dit rechtvaardiger dan de huidige situatie, waarin alleen automobilisten bijdragen aan de provinciale schatkist.

In het eerste jaar na invoering van kilometerbeprijzing (2012) zal de overheid niet meer opbrengsten binnenkrijgen dan in het laatste jaar in de oude situatie (zonder opcenten), zo heeft de minister gezegd. Na 2012 liggen de opbrengsten voor de overheid niet meer vast. Als automobilisten minder gaan rijden, komt er dan dus ook minder geld binnen bij de overheid. Alle weggebruikers samen gaan daarmee in totaal niet méér betalen.

De ANWB zal er ook in de komende jaren nauwlettend op blijven toezien dat automobilisten niet extra gaan betalen.

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)
Persdienst ANWB