Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


BERICHT

NSHispeed verwaarloost klanten

Duizenden treinreizigers die met de trein naar Keulen willen, laat NSHispeed in de kou staan. Met bagage een volle binnenlandse trein in, overstappen op een bus en in Emmerik pas op de trein, dat is de service van NSHispeed. ROVER is niet verbaasd: er is geen greintje creativiteit.

Vanacht heeft Deutsche Bahn besloten treinen van het type ICE3 van de baan te halen en goed te testen. Dit treintype is de enige dagtrein tussen Amsterdam en Keulen. De eerste 'oplossing' van NSHispeed stond op teletekst: Reizigers wordt afgeraden per trein in de richting Keulen en Frankfurt te reizen. Later op de dag kregen reizigers het advies met een gewone trein naar Arnhem te gaan, met een bus naar Emmerik en van daar met de trein verder te reizen. Duizenden reizigers worden op deze manier nodeloos gepest.

Nederlandse treinen kunnen zonder probleem naar Emmerik rijden: de spanning op de bovenleiding is Nederlands, de beveiliging is Nederlands en er is ruimte op het spoor. Voor reizigers is een gedwongen overstap niet comfortabel, maar in Emmerik kan dat simpel door het perron over te steken. Dat NSHispeed dit niet doet, komt doordat de belangen van de reiziger niet bovenaan staan. De beste oplossing kost misschien wat geld, vraagt wat overleg met ProRail in Nederland en de Duitse ProRail, en het kost creativiteit: je moet er maar opkomen.

Bovendien laat NSHispeed de reiziger in het onzekere over zijn rechten, terwijl die heel duidelijk zijn: je mag zonder meerkosten via een andere route reizen (voor Basel is bij voorbeeld reizen via Brussel denkbaar, voor andere bestemmingen bij voorbeeld via Bentheim of Venlo). Ook mogen reizigers hun reis annuleren en hun tickets terugbetaald krijgen, maar dat zal voor de meeste vakantiegangers die bijvoorbeeld al een hotel hebben betaald onwenselijk zijn.

De reiziger is de dupe van het gebrek aan creativiteit bij NSHispeed. Nu is dat bij een probleem met de treinen, een andere keer is het met de kaartverkoop of de informatie. Het is ook altijd wat. ROVER wil dat NSHispeed vanaf zaterdag een treindienst heeft van Amsterdam naar ten minste Emmerik - Keulen is beter - en de reiziger daarover goede informatie geeft.

Pagina geplaatst: 11 juli 2008

Adresgegevens van ROVER
Postadres: Postbus 2132
3800 CC Amersfoort
Bezoekadres: Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
(maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur)
Telefoon: 033 - 422 04 50
Informatie buitenland: 033 - 422 04 54 (alleen voor leden) Fax: 033 - 422 04 51