Belgacom

Persbericht ­ Brussel, 11 juli 2008

Proximus informeert klanten over electromagnetische golven van gsm's

In het kader van zijn engagement op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen wil de Belgacom Groep transparant communiceren naar zijn klanten. Daarom vermeldt Proximus vanaf deze maand de specifieke absorptie ratio (SAR) van de gsm's op de nieuwe verpakkingen. Zes categorieën werden vastgelegd tussen 0 en 1,8 W/kg en vergeleken met de Europese maximaal toegestane SAR-waarde van 2 W/kg. Proximus is de eerste operator in België die deze SAR-warden vermeldt op zijn verpakkingen.

Sommige klanten maken zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van elektromagnetische velden/golven afkomstig van gsm-toestellen. De Belgacom-groep erkent deze bezorgdheid en nam daarom het initiatief om de SAR-waarde te vermelden en zo de klant duidelijk te informeren bij de aankoop van een nieuwe gsm.

SAR (`Specific Absorption Rate') is de meeteenheid voor de hoeveelheid elektromagnetische energie die het lichaam absorbeert tijdens het gebruik van een mobiele telefoon en wordt uitgedrukt in watt per kilogram (W/kg). De maximaal toegelaten SAR in Europa is 2 Watt/kg volgens de richtlijnen van het ICNIRP (International Commission on Non-Ionising Radiation Protection). Alle mobiele telefoons die Proximus verkoopt, voldoen aan deze Europese richtlijn.

De vermelde SAR-waarde is de maximale waarde die een toestel kan hebben. Het werkelijke SAR- niveau van de gsm tijdens gebruik kan lager liggen dan de aangegeven maximumwaarde. Dit komt omdat een gsm niet meer energie gebruikt dan nodig is om verbinding te maken met het netwerk. Dit niveau wordt automatisch aangepast als het signaal van het basisstation zwakker is. Over het algemeen geldt dat hoe dichter men zich bij een zendmast bevindt, hoe minder energie het apparaat gebruikt.

Proximus legde zes categorieën vast tussen 0 en 1,8 W/kg. De SAR-waarde wordt bovendien ook vergeleken met het Europese maximaal toegestane SAR-waarde.

Klanten konden deze informatie weliswaar al vinden in de handleiding van hun telefoon maar vanaf nu lezen zij de SAR-waarde onmiddellijk af op de nieuwe verpakkingen van de gsm's verkocht in de ProximusCollection en kan het dus een selectiecriterium zijn bij de aankoop van een nieuw toestel.

Voorbeeld van vermelding van SAR-waarde op de verpakking:

0 0.3 0.6 0.9 1.2 1.5 1.8 2 A B C D E F

Europ. max.

De vermelding van de SAR-waarde op de gsm-verpakkingen is een van de vele initiatieven van Proximus om beter te communiceren over GSM en electromagnetische golven. Zo neemt Proximus bijvoorbeeld al jaren deel aan informatievergaderingen georganiseerd door gemeenten voor omwonenden van GSM-antennes. Proximus is ook lid van de Vodafone-werkgroep die richtlijnen voor een betere communicatie en voor het verantwoordelijk ontplooien van netwerken vastlegt.

Meer info op: http://www.proximus.be/gsm en www.belgacom.com (Maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Meer info voor journalisten:

Haroun Fenaux: + 32 2 202 48 67 of + 32 476 60 03 33 Jan Margot: + 32 2 202 85 01 of + 32 475 58 50 37 Frédérique Verbiest: + 32 2 202 99 26 of + 32 476 60 60 10


---- --