Gemeente Sittard-Geleen


084_2008

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen intensiveert ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers

Sittard-Geleen, 11 juli 2008 -- Het college van burgemeester en wethouders

is akkoord gegaan met het plan van aanpak intensivering ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers in zorg en welzijn.

Wethouder Berry van Rijswijk (Zorg): 'Wij willen onze waardering voor de mantelzorgers en vrijwilligers nadrukkelijk laten blijken. Daarom is het college akkoord gegaan met het in de periode van 1 juli 2008 tot 1 juli 2012 beschikbaar stellen van een bedrag van ongeveer 121.000 euro voor respijtzorg. Eveneens is voor die periode een bedrag van ongeveer 141.000 euro voor intensivering mantelzorgondersteuning, extra subsidie aan het Steunpunt Mantelzorg, de Thuishulpcentrale De Brug en aan het Toon Hermans huis beschikbaar gesteld.'

Het bedrag van 121.000 euro gaat naar een belangrijke vorm van mantelzorgondersteuning, te weten respijtzorg. Als de mantelzorger of vrijwilliger overbelast dreigt te raken en tijdelijk geen mantelzorg of vrijwillige thuiszorg kan leveren wordt via het zorgloket professionele zorg georganiseerd door één van de gecontracteerde thuiszorgaanbieders. Dit gebeurt tot het moment dat de mantelzorger of vrijwilliger zijn of haar taak weer kan overnemen.

De extra bijdrage van in totaal 141.000 euro aan het Steunpunt Mantelzorg, de Thuishulpcentrale De Brug en aan het Toon Herman huis wordt o.a. besteed aan de ondersteuning van jonge mantelzorgers, het ondersteunen van werkende mantelzorgers, de uitbreiding van het aantal vrijwilligers en voor het scholen en begeleiden van vrijwilligers.

De gemeenteraad heeft bij de behandeling van het beleidsplan Wmo een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om concrete maatregelen te treffen om de eenmalige Rijksbijdrage voor mantelzorgondersteuning (de impuls mantelzorgondersteuning) te bestemmen voor de doelgroep en deze maatregelen zo snel als mogelijk in te zetten.

Ook heeft de raad een amendement aangenomen waarvan de strekking is dat de gemeente ervoor dient te zorgen dat, bij het wegvallen van de mantelzorger of vrijwilliger, er voldoende capaciteit beschikbaar is om professionele respijtzorg te kunnen leveren, zo nodig met onmiddellijke ingang. Met het toekennen van de extra middelen is gevolg gegeven aan de speerpunten uit het beleidsplan, de moties en het amendement.


---