Persbericht

Utrecht, 11 juli 2008

Rechter stelt clawback tijdelijk buiten werking

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft vandaag besloten de korting op de vergoeding van geneesmiddelen ­ de zogeheten clawback ­ per 1 juli tijdelijk buiten werking te stellen. Het besluit van de rechter vervalt op het moment dat de NZa een besluit neemt op het bezwaar dat KNMP heeft aangetekend tegen de huidige tariefbeschikking.

Op 16 juni jongstleden stelde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de vanaf 1 juli geldende gedifferentieerde tarieven voor apotheekhoudenden vast. De NZa is bij deze vaststelling uitgegaan van 6,10 als grondslag. Apothekerskoepel KNMP heeft bezwaar aangetekend tegen dit besluit. Zij stelt dat dit tarief niet toereikend is, zeker niet nu een aanzienlijk deel van de marge op geneesmiddelen is verdwenen door het op 1 juli van kracht geworden preferentiebeleid. In een bodemprocedure claimt KNMP een toereikende verhoging van de vergoeding per receptregel en/of de afschaffing van de clawback. Vanwege het spoedeisende belang is het College van Beroep voor het Bedrijfsleven gevraagd, vooruitlopend op de beslissing van de NZa, een voorlopige voorziening te treffen. Deze eis is vandaag toegewezen. De rechter heeft besloten de clawback per 1 juli tijdelijk buiten werking te stellen. Het besluit van de rechter vervalt op het moment dat de NZa een besluit neemt op het bezwaar dat KNMP heeft gemaakt.

De rechterlijke uitspraak leidt tot een voorlopige demping van negatieve effecten van het preferentiebeleid voor OPG ter grootte van ruim 1,5 miljoen per maand vanaf 1 juli. De NZa verricht momenteel onderzoek naar de praktijkkosten en inkoopvoordelen voor apotheekhoudenden. Als uit deze onderzoeken blijkt dat nog steeds reden bestaat voor enige clawbackkorting, kan de NZa dit via nacalculatie verrekenen.