Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: hogere eisen aan buitenlands beleid in Caraïben

11 jul 2008 | De voorgenomen staatkundige veranderingen stellen hogere eisen aan de coö rdinatie en uitvoering van het buitenlandse beleid van het Koninkrijk. Dat stelde minister Verhagen tijdens een driedaags werkbezoek aan Aruba en de Nederlandse Antillen.

"In het buitenlands beleid staat voorop dat de landen van het Koninkrijk streven naar goede betrekkingen met onze buren, en naar nauwe samenwerking met onze bondgenoten," verklaarde Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Dat kan alleen als we binnen het Koninkrijk elkaar op de hoogte houden en uitdagingen samen aanpakken."

Het Koninkrijk bestaat nu uit drie landen: Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. In 2006 zijn Nederland en de eilanden een nieuwe staatkundige structuur overeengekomen. Aruba en Curaçao en Sint-Maarten worden aparte landen, terwijl de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustasius en Saba) onderdeel gaan uitmaken van Nederland.

Minister Verhagen benadrukte dat Aruba en de Antillen los van de komende veranderingen, moeten voldoen aan de internationale verplichtingen van het Koninkrijk, bijvoorbeeld op het gebied van het milieu en van de omstandigheden in de gevangenissen.

In zijn gesprekken met minister-president Oduber van Aruba en minister-president De Jongh-Elhage van de Nederlandse Antillen stelde minister Verhagen voor ambtenaren van Buitenlandse Zaken in de Caraïbische landen te stationeren als steun in de rug van de autoriteiten.

Hoewel de premiers van de Nederlandse Antillen en Aruba de buitenlandse betrekkingen van hun landen behartigen, draagt minister Verhagen namens het Koninkrijk de eindverantwoordelijkheid voor het gezamenlijk beleid.

Minister Verhagen werkt aan een notitie voor de Tweede Kamer over het buitenlands beleid in de Caraïbische regio. "De gesprekken die ik op Aruba en de Nederlandse Antillen heb gevoerd waren daarvoor zeer nuttig," aldus de bewindsman. "Zij zijn de eersten die te maken krijgen met wat er in de Caraïben gebeurt, dus is het logisch dat hun stem duidelijk in de notitie doorklinkt."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl