Nieuw-Vlaamse Alliantie


11 juli betaalde feestdag voor alle Vlamingen (10/07/08)

Onder de Vlaamse partijen bestaat reeds jaren eensgezindheid om van 11 juli een officiële feestdag te maken. De Vlaamse meerderheidspartijen van Paars slaagden er echter niet in om deze Vlaamse consensus om te zetten in realiteit. De PS lag dwars en het wetsvoorstel dat de N-VA had ingediend, werd op de lange baan geschoven. Tijdens de oranje-blauwe regeringsvorming leek het heel even verworven, maar helaas mocht het niet zijn. Onder impuls van de N-VA maakte de Vlaamse overheid ondertussen wel van 11 juli een feestdag voor alle Vlaamse ambtenaren.

11 juli kan echter pas écht een feestdag zijn als alle Vlamingen die dag kunnen genieten van een vrije dag. Daarom legt de N-VA deze kwestie terug op tafel. De federale onderhandelingen over een staatshervorming lijkt ons het juiste moment om deze terechte vraag eindelijk te concretiseren. Het opnemen van 11 juli op de lijst van officiële feestdagen hoeft bovendien geen extra kost te betekenen. Deze dag kan immers opgenomen worden ter vervanging van bijvoorbeeld pinkstermaandag, een feestdag die nauwelijks nog enige maatschappelijke relevantie heeft en die bovendien valt in een periode waarin reeds heel wat feestdagen zitten (paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag).

Jong N-VA voert morgen, voor het zoveelste jaar op rij, actie om van 11 juli een betaalde feestdag voor alle Vlamingen te maken. Bas Luyten, voorzitter Jong N-VA: We vinden het nog steeds een schande dat vele duizenden Vlamingen op 11 juli moeten gaan werken: hoe kan men nu feesten als men moet gaan werken. We zullen ook dit jaar in de vroege ochtend pamfletten uitdelen aan verschillende Vlaamse stations met de eis om van 11 juli een officiële feestdag te maken voor alle Vlamingen. En zolang dit niet gerealiseerd is, zullen we dit blijven doen!.

Auteur:
Bas Luyten
Algemeen voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Bas Luyten
Telefoon: 0479/32 69 29
Fax: 02/217 35 10
E-post: sebastian.luyten@n-va.be
Url: www.jongnva.be