Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Houtje Hoofd Helder-toernooi voor vijftigste verjaardag Herman Grooten

Op Tweede Pinksterdag is de inschrijving geopend van het Grote TU/e Houtje Hoofd Helder Rapidtoernooi. Het toernooi, dat op 12 juli in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven wordt gespeeld, moet een groot evenement worden met een breed scala aan schaakliefhebbers, van grootmeesters tot huisschakers.

Aanleiding voor het toernooi was de vijftigste verjaardag van IM Herman Grooten, de grote schaakpromotor uit Eindhoven. Toen dat tot zijn brede kennissenkring doordrong, opperde Franck Steenbekkers, van KNSB Servicepunt Zuid, het idee hem een toernooi cadeau te doen. Hij vond de voormalige NBSB-bestuurders Huub van Dongen en Jos Schlangen bereid om in het organisatiecomité plaats te nemen. Die betrokken Job de Lange als financieel adviseur bij de club. En uiteraard kon de inbreng van Herman Grooten zelf niet worden gemist.

Het organisatiecomité heeft inmiddels de smaak te pakken gekregen. Behalve een groot Rapidtoernooi in 2008 bestaan er plannen om in 2009 een mega-event in de TU/e op te zetten, met een grootmeestertienkamp, een open toernooi, diverse rapidtoernooien, schaakcursussen, workshops en lezingen. Het zou het begin moeten zijn van een langjarige traditie waarin topschaak met breedteschaak wordt gecombineerd.

Voor alle activiteiten gebruikt het comité de slogan 'Houtje Hoofd Helder' (of in het Engels 'Clear Minds Wood'). Op de website is gemakkelijk herkenbaar wat dit concept behelst. In alle uitingen wordt gebruik gemaakt van allerlei verschillende gezichten met een hand en een schaakstuk, gefotografeerd voor afwisselend een witte en zwarte achtergrond. De indrukwekkende fotoserie is gemaakt door fotografe Karin Gottlieb.

---

Huldiging HSG na laatste ronde Meesterklasse in Hilversum op 17 mei

Op 17 mei a.s. wordt de laatste ronde gespeeld van de KNSB Meesterklasse 2007-2008. Alle teams spelen hun wedstijd in het mooiste gebouw van Nederland, het raadhuis van Hilversum. Er zullen dus 100 van de beste spelers van Nederland, aangevuld met buitenlanders, actief zijn in de prachtige Burger- en Raadzaal.

De westrijden worden becommentarieerd en zijn tevens op internet te volgen via de site van de KNSB en HSG. De wedstrijden beginnen om 13.00 en duren tot 19.00. HSG, dat reeds kampioen is, zal aantreden met al haar topspelers, deze keer versterkt door de Noorse wereldtopper Magnus Carlsen. Om 19.00 zal HSG, dat voor de eerste keer in haar 121-jarige historie kampioen van Nederland is geworden, worden gehuldigd door de KNSB en door wethouder Jan Rensen van gemeente Hilversum. Na de huldiging wordt door de gemeente een borrel/buffet aangeboden tot 20.00. Iedereen is van harte welkom.
---