NCRV

Het 3e Testament

Lekkerder in je vel na een herseninfarct

Zaterdag 12 juli 2008

19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Het 3e Testament kunnen mensen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een nieuw, Derde Testament via de website www.derdetestament.nl. In het gelijknamige tv-progamma wordt een aantal van die inzendingen geportretteerd.

Paul Horward zat geestelijk niet lekker in zijn vel. Op zijn 34e krijgt hij ook nog eens een herseninfarct, waardoor hij in een rolstoel belandt. Maar tot zijn verbazing lijkt het wel of door dat infarct zijn hoofd is opgeschud: de depressie is weg en zijn levenshouding wordt veel positiever. Hij ziet dat infarct niet als een straf van God, maar juist als een gebeurtenis waardoor hij veel beter in zijn vel zit.

De bijbel kwam 2000 jaar geleden tot stand. Tot op de dag van vandaag wordt de inhoud ervan steeds opnieuw aangepast en vertaald. Het Nederlands Bijbelgenootschap werkt nu aan een allernieuwste vertaling; de Basisbijbel, de bijbel in eenvoudige en begrijpelijke taal voor mensen die moeite hebben met het lezen van gewone Bijbelteksten. Het
3e Testament neemt de proef op de som en legt de teksten aan een aantal kandidaten voor.

Ook besteedt het programma aandacht aan de appeltaarten van Leentje van der Vegt. 76 jaar is Leentje en ze bakt er meer dan 250 per jaar. Haar doel: al het geld moet ten goede komen aan Dorcas, de hulpverlenersorganisatie die de helpende hand biedt in noodsituaties. Elke cent die ze verdient gaat erheen.