Gemeente Gouda


Beiaardconcertreeks 12 en 14 juli (4-7-2008)

GOUDSE TORENDAG

GOUDA - Op zaterdag 12 juli bespelen drie internationale beiaardiers gedurende de gehele dag drie verschillende beiaarden in de regio Midden-Holland. Een unieke gelegenheid om naar eigen keuze een aantal beiaarden en beiaardiers te beluisteren.

Het betreft de carillons in de Laurentiustoren in Bergambacht, de stadhuistoren in Schoonhoven en de Sint Janstoren in Gouda. De beiaardiers, afkomstig uit Finland, Amerika en Frankrijk, bespelen om de beurt de beiaarden. De Finse beiaardier Sinikka Honkanen begint het carillonspel om 10.30 uur in Bergambacht, vervolgt om 13.30 uur in Schoonhoven en eindigt in Gouda om 16.30 uur. Lee Cobb uit Amerika begint om 10.30 uur in Schoonhoven, speelt om 13.30 uur in Gouda en om 16.30 uur in Bergambacht. De Franse Elizabeth Vitu speelt om 10.30 uur in Gouda, om 13.30 uur in Bergambacht en om 16.30 uur in Schoonhoven.

Om 20.00 zullen de drie beiaardiers gezamenlijk de dag afsluiten met een slotconcert in de stadhuistoren van Schoonhoven.

FRANSE BEIAARDIER IN GOUDA

GOUDA - De Franse Elizabeth Vitu, die eerder tijdens de Goudse Torendag te horen was, geeft maandagavond 14 juli een beiaardconcert op de Sint Janstoren. Het concert, dat begint om 20.15 uur, is het best te beluisteren in de tuin van het Catharina Gasthuis, achter de Vischmarkt, achter de Kerk, de Koster Gijzensteeg en in diverse binnentuinen en hofjes.

Elizabeth Graves Vitu werd geboren te Virginia (Amerika) en behaalde haar einddiploma voor beiaard aan de Hollins University in Virginia. Daarna specialiseerde zij zich verder bij Jacques Lannoy aan de Franse Beiaardschool. In 1966 werd zij benoemd door de bisschop van Perpignan-Elne (Frankrijk) tot beiaardier van de kathedraal aldaar. Sindsdien geeft zij concerten in binnen- en buitenland en organiseert zij jaarlijks een zomerfestival op de beiaard van Perpignan. Zij is verder werkzaam als lerares Engels en Frans en woont met haar man en twee kinderen in Zuid-Frankrijk.

Op het programma staan zowel volksliedjes uit Amerika, Engeland, Schotland, Nederland en België, als serieuzere werken van Johann Sebastiaan Bach, Henry Purcell en John Knox. Een gevarieerd programma, de moeite waard om naar te luisteren.


---