Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 4 juli 2008, Den Haag

Stichting Haags Historisch Museum

KOTO-SHOW & WORKSHOP

12 juli 2008 (14.00-16.00 uur) in Haags Historisch Museum Het Haags Historisch Museum toont deze zomer Ondrofeni Tori ; een unieke expositie over de slavernijgeschiedenis van Suriname en de Antillen. Kunstenares Rita Maasdamme vertelt deze verhalen met uitbundig ingerichte diorama's. Elf taferelen verbeelden de sleutelmomenten uit de slavernijgeschiedenis waarin verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen klederdrachten en de flora en fauna van Suriname en de Antillen een hoofdrol spelen. Op zaterdag 12 juli as. zal er door Rita Maasdamme, de kunstenares verantwoordelijk voor de dioramaŽs van Ondrofeni Tori, een Koto-show worden georganiseerd.

Tijdens deze middag zal zij de bezoeker op enthousiaste en kundige wijze inwijden in de Surinaamse kledingtradities. Daarbij zal er speciaal aandacht zijn voor de koto (een traditioneel Creools gewaad) en de angisa (de bijbehorende hoofddoek). Zoals zal blijken zijn vooral de angisaŽs meer dan alleen een kledingstuk, vrouwen gebruiken deze al sinds de tijd van de slavernij om te communiceren. De vouwwijze van de hoofddoek drukt namelijk een boodschap uit. Vandaag zal een tipje van de sluier worden gelicht.

Op zaterdag 12 juli 2008 kunt u tussen 14.00 en 16.00 uur genieten van een modeshow, waarin de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname in hun typische klederdracht voorbij zullen komen. Vervolgens zal er een korte workshop hoofddoek (angisa) binden worden gegeven.

Voor meer informatie : www.haagshistorischmuseum.nl (u kunt zich aanmelden via de website) Korte Vijverberg 7 in Den Haag, voor meer informatie 070 3123065. Kosten : de reguliere museumentree (E 4,00 p.p., MJK en t/m 18 jaar gratis)

Noot voor redacties:



Ingezonden persbericht