TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 10-07-2008

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 12 juli
Radio 1 - 11.04 uur

ELLA VOGELAAR, SAÏD BENSELLAM EN RONALD VAN KEMPEN TE GAST IN TROS KAMERBREED

In de eerste zomeruitzending van TROS KAMERBREED praten Margriet Vroomans en Kees Boonman over integratie en de aanpak van de probleemwijken.
De gasten zijn: minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie; Saïd Bensellam, jongerenwerker in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer; en Ronald van Kempen, hoogleraar Stadsgeografie aan de Universiteit van Utrecht.

Al ruim een jaar is minister Vogelaar druk in de weer met het opknappen van de 40 probleemwijken. In eerste instantie heeft ze zich vooral bezig moeten houden met de financiering van de wijkaanpak en haar eigen imago. Nu dat allemaal in rustiger vaarwater is gekomen, komt de inhoud van het beleid aan de orde. Wat maakt haar beleid anders dan dat van haar voorgangers? Is het afdoende om de wijken flink te verbeteren en welke rol spelen de wijkplannen bij de integratie van allochtonen? Hoe hoog legt de minister de lat en welk doel wil ze op z'n minst bereiken?

Saïd Bensellam is een Marokkaans-Nederlandse jongerenwerker, die vorig jaar door de lezers van Het Parool tot 'Amsterdammer van het jaar' werd gekozen. Hij heeft de stichting Connect opgezet waarmee hij probleemjongeren op het rechte pad houdt en de buurt leefbaar en veilig wordt. Bensellam spreekt de jongeren én hun ouders aan op hun gedrag en verantwoordelijkheden. Is hij tevreden over de koers van de minister? Hoe zal Bos en Lommer profiteren van haar beleid?

De keerzijde van het beleid van de minister wordt geschetst door hoogleraar Stadsgeografie, Ronald van Kempen. Hij vreest dat de probleemwijken die worden aangepakt nieuwe probleemwijken zullen creëren. Hoe kan dit zogenaamde waterbed-effect, het verplaatsen van problemen, voorkomen worden? Welke adviezen heeft de wetenschapper voor de minister?

De Tweede Kamer is met zomerreces. TROS KAMERBREED gaat gewoon door, maar niet de hele zomer: van 2 tot en met 23 augustus maakt het programma plaats voor de Olympische Spelen. Zaterdag 30 augustus is het programma weer terug op dezelfde zender en dezelfde tijd.

Meer informatie op www.troskamerbreed.nl