IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie

Zaterdag 12 juli

Nederland 2

21.15 - 21.50 uur: PAUL ROSENMÖLLER IN. CHINA

In de aanloop naar de Olympische Spelen zendt IKON televisie een zesdelige serie uit over het meest bediscussieerde land van dit moment: China. Het gastland van het grootste mondiale sportevenement ter wereld weet alle ogen op zich gericht en laat zijn pr-machine op volle toeren draaien. De ontwikkeling van het land is ongeëvenaard in de geschiedenis, met alle positieve gevolgen van dien. Maar wie beter kijkt, stuit onherroepelijk op een succesverhaal met bittere bijsmaak.

Afl. 2: Loyaal aan de leiders

De hoofdstad van de Chinese provincie Xinjiang, Urumqi, heeft in enkele decennia een gedaanteverwisseling ondergaan. De stad is omgetoverd van een provinciestad, die voornamelijk werd bewoond door Oeigoeren, tot een supermoderne metropool waar Han Chinezen het straatbeeld bepalen. Peking stimuleert de migratie van miljoenen Han Chinezen naar buitengebieden en houdt zo volledige controle over het land en de grondstoffen.

In deze aflevering ontmoet Paul Rosenmöller Chinezen die trots zijn op hun vaderland, al is de prijs die betaald moet worden om aansluiting te vinden bij de groeiende middenklasse hoog. "Je moet leren sterk te zijn", zegt een vrouw die haar enige kind drie keer per maand ziet: "Mijn zoontje komt niet vaak thuis. Hij leeft in het huis van zijn leraar. Hij is hier alleen in de weekenden, omdat mijn man en ik buiten Urumqi werken. Wij hebben geen tijd om hem op te halen."

Niet alleen regeringsfunctionarissen en politie, maar ook de gewone Chinees wil dolgraag een positief beeld van het land neer zetten. Over alles wat niet lekker zit wordt gezwegen, maar als er reden is tot trots dan is niets teveel. Dus voor een bezoek aan een Kazachstaanse bokser die China tijdens de Olympische Spelen vertegenwoordigt, wordt de rode loper uitgelegd. De bokser straalt één en al trots uit: "Ik ben erg trots dat ik voor de Oeigoeren en voor China mee doe aan de Olympische Spelen." Als Rosenmöller hem vraagt of de protesten van Tibetanen de voorbereiding op de Spelen verstoren, blijkt dat de bokser weinig begrip heeft voor de volgelingen van de Dalai Lama: "Ik denk dat zij slechte mensen zijn. Zij hebben de andere bevolking geslagen. Ik ben boos op deze slechte mensen " Ook de gepensioneerde soldaat van Mao, in 1965 naar Urumqi gekomen, is vol lof over de ontwikkelingen: "In China kun je tegenwoordig geld verdienen, we zijn open, er is genoeg te eten en de armen gaan niet meer dood van de honger." Dit alles is volgens hem de verdienste van Mao die - als hij nog geleefd zou hebben - erg blij zou zijn met de huidige ontwikkelingen in China.

Presentatie: Paul Rosenmöller; regie: Martin Maat; camera: Peter van der Linden; geluid: Geert Poelgeest; montage : Arno Ouwejan; redactie: Lotje Dercksen, Sara Kisman, Marjolein Schut, Ying Huang(China); productie: Pauline Veltman; eindredactie: Christof van Basten Batenburg

Herhaling: woensdag 23 juli, 10.05 uur, Nederland 2