Gemeente Culemborg

Zwemtop naar Lektocht in Culemborg

Voor de 12de keer wordt tijdens het feestweekeinde van Culemborg Bijvoorbeeld (12 en 13 juli) de zwemklassieker Beusichem - Culemborg georganiseerd. Tweevoudig kampioene van de World Cup beker en veelvuldig wereldkampioene Edith van Dijk uit Benningbroek heeft zich inmiddels ingeschreven voor de zwemklassieker op 13 juli. De komst van Maarten van de Weijden is nog niet zeker.

Edith van Dijk en Maarten van de Weijden keren 12 juli terug van een trainingskamp in de Sierra Nevada dat onderdeel uitmaakt van hun voorbereiding op de Olympische Spelen. Van Dijk heeft laten weten mee te doen met de Lektocht, omdat ze de wedstrijd over 6 kilometer inpast in haar trainingsschema voordat ze afreist naar Beijing voor deelname aan de Olympische Spelen. Olympisch deelnemer Van de Weijden heeft nog niet definitief toegezegd mee te doen in Culemborg. De winnaars van de Lektocht 2007, Lindsey Heijster bij de dames en Alex Schelvis bij de heren, verschijnen ook weer aan de start van de 12de editie.

Beschermde status

De zwemklassieker Beusichem - Culemborg (nu de Lektocht Autoculemborg.nl) is de enige zwemwedstrijd die in een rivier wordt gehouden, waar ook de scheepvaart gewoon doorgaat. Het unieke karakter van het zwemevenement leidde onder meer tot een beschermde status. Dit betekent dat er op deze dag in Nederland geen andere wedstrijden gehouden worden. De klassieker is dan ook de derde topwedstrijd op open water van Nederland achter het Open NK lange afstand in Tilburg en de NK Marathon op het IJsselmeer.

Op 13 juli zijn er verschillende wedstrijden over 2000 meter uitgeschreven: de vrije slag voor jongens- en meisjesjunioren en de schoolslag voor diverse leeftijdscategorieën. Al deze wedstrijden starten vanaf de 'afgraving', een dode arm van de Lek. Daar vertrekt overigens ook nog steeds de prestatietocht van 2000 meter voor iedereen vanaf 15 jaar.

De organisatie verwacht dat het totaal aantal deelnemers dit jaar boven de driehonderd uitkomt; waarvan 125 zich voor de wedstrijd over 6 kilometer zullen inschrijven.

Historie

De historie van de zwemwedstrijd tussen Beusichem en Culemborg gaat terug tot de jaren veertig van de vorige eeuw toen hij onder auspiciën van de sportclub van kantoormeubelfabrikant Gispen gehouden werd. Dat duurde tot 1974; toen was de kwaliteit van het rivierwater zo achteruit gegaan, dat erin zwemmen niet meer verantwoord werd gevonden. In 1996, door de aandacht voor het milieu was de Lek weer een stuk schoner, werd het sportevenement door oud-Gispen-werknemer Guus Toonen nieuw leven in geblazen. Meteen al trok de zwemwedstrijd de aandacht van de grote namen van de vaderlandse zwemtop, want Beusichem - Culemborg heeft vrijwel alles wat een wedstrijd in open water zo boeiend maakt.

Programma

> 12.00 uur start wedstrijdzwemmen 6 kilometer vanaf de pont in Beusichem.

Aankomst ongeveer vanaf 13.00 uur

> 14.30 uur, 2 kilometer vrije slag voor jongens junioren ( vanaf de afgraving).

14.35 uur, 2 kilometer vrije slag voor meisjes junioren ( vanaf de afgraving).

> 14.45 uur, 2 kilometer schoolslag heren ( vanaf de afgraving).

14.50 uur, 2 kilometer schoolslag dames ( vanaf de afgraving).

> Prestatietocht

15.00 uur vertrek in groepen van 10 deelnemers van de prestatietocht (vanaf de afgraving).

Burgemeester van Culemborg, Roland van Schelven, reikt om 16.15 uur de prijzen uit bij het clubschip van Watersport Vereniging De Helling dat in de haven van Culemborg ligt.

Kijk voor meer informatie over de tocht en de inschrijving op www.zc90.nl/lektocht of bel met 0345 - 514248 (na 18.00 uur). Voor meer informatie over het programma van Culemborg Bijvoorbeeld kunt u www.culemborg.nl raadplegen.

met vriendelijke groet,

Jacqueline Spijkerman
teamleider communicatie
gemeente Culemborg
0345-477 721