Ingezonden persbericht


p e r s b e r i c h t

Antony Gormley
Between you and me

12 juli t/m 14 september 2008

De Kunsthal Rotterdam wijdt deze zomer voor het eerst in Nederland een tentoonstelling aan de internationaal vermaarde hedendaagse kunstenaar Antony Gormley. De tentoonstelling markeert de aankoop van het werk Another Time II, dat permanent een plek krijgt aan de parkzijde op de Kunsthal. Tijdens de tentoonstelling maakt het beeld deel uit van de spectaculaire installatie Event Horizon die zich over twintig gebouwen aftekent tegen de skyline van Rotterdam. In de monumentale daglichthal van Rem Koolhaas' gebouw plaatst Gormley twee van zijn prominente installaties, Allottment II (1996) en Critical Mass II (1995) die samen bijna 100 ton wegen en in speciale diepladers naar de Kunsthal vervoerd worden.

Between you and me
Antony Gormley's werk refereert aan de meest basale kunstvorm: het afbeelden van de mens. Zijn krachtige beelden maken ons bewust van de ruimte die we (letterlijk) in nemen. De basis van zijn oeuvre is de relatie tussen `binnen' en `buiten', de ruimte in en om het lichaam heen. De tentoonstelling concentreert zich rond de installaties Critical Mass II en Allotment II, die beide een relatie aangaan met de architectuur van de Kunsthal, en rond enkele sleutelwerken in zijn oeuvre. In zijn onderzoek van de begrenzing(en) van het lichaam gebruikt Gormley vaak afgietsels van zichzelf. Zoals in het beklemmende werk Sense (1991) waar hij zijn lichaam toont als een geconcentreerde stille ruimte opgesloten in beton. Critical Mass II is opgebouwd uit zestig gietijzeren afgietsels van Gormley's lichaam in verschillende houdingen. Allotment II bestaat uit driehonderd levensgrote betonnen elementen afgeleid van de maten van hetzelfde tal inwoners van Malmö. Het versteende landschap van bunkerachtige figuren geeft de bezoeker een haast claustrofobische ervaring.

Event Horizon
Voor Gormley is de (sociale) interactie van bezoekers met zijn werk essentieel. Daarom werkt hij regelmatig in de publieke ruimte. Voor Event Horizon plaatst Gormley binnen een straal van 1 km van de Kunsthal vijftien afgietsels van zijn lichaam op verschillende dakranden, waaronder die van het Museum Boijmans Van Beuningen, Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en de Euromast. De figuren ontregelen en verwarren de beleving van (toevallige) passanten en bezoekers in de openbare ruimte. Event Horizon is een beleving, een culturele attractie voor toeristen en Rotterdammers.
Speciale aandacht wordt besteed aan het project Exposure dat Gormley in 2008 realiseert in Lelystad. Exposure is een 25 meter hoge menselijke figuur die zittend op zijn hurken uitkijkt over het Markermeer. In maat en impact ligt Exposure in het verlengde van grote projecten als de Angel of the North en loopt het project vooruit op de plaatsing van een groot sculptuur in Dublin in 2009.

Antony Gormley
Antony Gormley (1950) studeerde in Londen onder meer aan de Central School of Arts en het Goldsmiths College. In 1994 won hij de prestigieuze Britse Turner Prize. Hij is internationaal bekend door grote kunstprojecten in de openbare ruimte, zoals Angel of the North (1998, Gateshead) en Another Place (1997) dat nu permanent opgesteld staat op Crosby Beach, Liverpool. In Nederland was zijn Domain Field te zien in de AaBe fabrieken in Tilburg tijdens de manifestatie Space Now and Then (2005).

De tentoonstelling reist na afloop door naar het Musée d'Art Contemporain in St. Etienne, Frankrijk (september 2008 - februari 2009) en naar het Artium Museum in Vitoria-Gasteiz, Baskenland (maart - september 2009).

Publicatie
Bij Veenman Publishers verschijnt deze zomer een speciale publicatie over Event Horizon en Another Time II. Galerie Thaddaeus Ropac verzorgt de catalogus bij de reizende tentoonstelling (ISBN 2-910055-31-0).

Persvoorbezichtiging met rondleiding
De persvoorbezichting van de tentoonstelling Between you and me vindt plaats op vrijdagmiddag 11 juli met een rondleiding van 15.00 tot 16.00 uur door Antony Gormley. Voor het bijwonen van deze persbijeenkomst kunt u zich aanmelden via communicatie@kunsthal.nl

> Voor meer persinformatie en/of fotomateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Kunsthal Rotterdam: Mariëtte Maaskant, t. 010-4400323, 06-14437789; Willemijn van Drunen, t. 010-4400321, 06-15830703; f. 010-4367152; communicatie@kunsthal.nl > Voor meer informatie over Exposure kunt u contact opnemen met Museum De Paviljoens, Almere: Martine Willekens, 06-53600431 > Bij publicatie graag vermelden: info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur


---- --