Poolzaal nieuwe permanente expositie in Museon

09/07/2008 09:29

Museon

Poolzaal nieuwe permanente expositie in Museon

Vanaf zaterdag 12 juli 2008 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'de Poolzaal, overleven tussen ijs en smeltwater' te zien. De opening van deze permanente tentoonstelling valt midden in het actuele International Polar Year, dat van 2007 tot en met 2009 loopt. Het is in deze periode dat wetenschappers voor onderzoek naar de gebieden van de Noord- en Zuidpool trekken.

Uitnodiging voor de pers op vrijdag 11 juli 2008

Sprekers in het openingsprogramma op vrijdag 11 juli 2008:


- Professioneel avonturier en Poolreiziger ir. Marc Cornelissen die in 2005 leiding gaf aan Pole Track. Dit was een internationale klimaatexpeditie op de Noordpool die tot doel had data te verzamelen en de maatschappelijke bewustwording rondom het thema klimaatsverandering te vergroten.


- Dr. Ronald Kerkhoven, conservator Volkenkunde van het Museon en bedenker van de expositie geeft een korte toelichting op de zaal.

Het openingsprogramma start om 17.00 uur in de Levi Lassenzaal van het Museon. U wordt

verzocht zich per e-mail aan te melden, ldjong@museon.nl

de Poolzaal, overleven tussen ijs en smeltwater

De Poolzaal gaat over natuur en cultuur in het Arctische gebied. Zowel de dieren op de Noordpool als de Inuit van Oost-Groenland hebben de barre omstandigheden van het Arctische gebied leren overleven. Nu echter worden ze geconfronteerd met de problemen van versnelde klimaatsveranderingen. De expositie laat de overweldigende schoonheid van het Poolgebied zien, maar ook de hardheid van het bestaan. De bezoeker wordt geconfronteerd met de onzekere toekomst van het Poolgebied en krijgt informatie over onderwerpen als bijvoorbeeld verdwijnend pakijs, de strijd om het bestaan van ijsberen en zeehonden, het bouwen van een iglo, kajaks, shamanisme en het moderne leven van de Inuit. De Poolzaal wil een platform zijn voor wetenschappelijke onderzoeksinstituten om de resultaten van hun recente Poolonderzoek museaal en educatief te presenteren.

Collectie Museon

De Inuit-collectie van het Museon behoort tot de belangrijkste van Europa. Zij kwam vooral tot stand door de verzamelactiviteiten van de bioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen in de periode 1932-1933 en de antropoloog Gerti Nooter tussen 1965-1975. Hun collecties geven een goed beeld van de cultuurveranderingen in de 20e eeuw bij de Inuit van Oost-Groenland. De expositie toont een deel van de zeer bijzondere collectie, zoals een beschilderde 17e eeuwse kajak, de kinderkajak van Knud Rasmussen, prachtige bont- en kralenkleding en indringende maskers.

Samenwerking

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Fonds 1818 en de Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum.

Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

Museon

Stadhouderslaan 37

2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl

Bezoekersinformatie

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - alle regio's)

Toegangsprijzen:

Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: 6,- / volwassenen:

7,50 / 65+ Pashouders: 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen:

Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.





http://www.museon.nl